Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Handige informatie over de Phoenix

De naam Phoenix is vooral bekend als mythe en ondanks dat de plant niet weer herrijst nadat het doodgaat, heeft deze Phoenix zeker wel overeenkomsten. Het is een taaie plant vol uitstraling! Daarnaast houd de Phoenix van een zonnige standplaats, dus in de zomer kan deze plant ook uw terras opvrolijken.

Herkomst Zuid-Oost Azië
Standplaats Licht tot zonnig
Verzorging Regelmatig besproeien
Waterbehoefte Gebruikt veel water, moet vochtig blijven
Voeding 1x per week bijmesten, niet in de winter
Giftig Nee

Herkomst

De Phoenix is bekend van de Griekse mythologie, waarin de vogel herrijst van zijn as. Deze plant zal niet herrijzen als het dood is, maar de bladeren van de Phoenix wijzen wel fier omhoog. Oorspronkelijk komt deze kamerplant Zuid-Oost Azië. De bijnaam van de Phoenix is Dadelpalm. Dat is een logishe nam, want in Zuid-Oost Azië draagt de Phoenix namelijk dadels. De Phoenix draagt helaas alleen dadels in het wild, maar ook daar zijn deze dadels niet lekker van smaak, dus het hoeft geen gemis te zijn dat er in de huiskamer geen dadels groeien.

Standplaats

In de mythologie gaat de Phoenix gepaard met vuur en hitte. Voor de kamerplant Phoenix geldt eigenlijk hetzelfde, want deze plant staat het liefst op een zonnige plek. Hoe meer zon, hoe beter! Als de Phoenix te weinig zonlicht krijgt, zal het geen nieuw blad aanmaken. Ondanks de voorkeur voor zonlicht, is het aangeraden om de Phoenix direct na aanschaf rustig te laten wennen. Op die manier kan de plant zich aanpassen en zal het blad niet verbranden. Als het in de zomer lekker weer is, kunt u de Phoenix mee naar buiten nemen om uw terras op te vrolijken. De minimale temperatuur voor de Phoenix is wel weer opvallend laag: 1 tot 6 graden Celsius.

Verzorging

Water

De Phoenix is een plant die veel water gebruikt en kan ook het gehele jaar dezelfde hoeveelheid water krijgen. Zorg dat de grond nooit uitdroogt, want daar kan de Phoenix slecht tegen. Het beste is om de grond vochtig te houden, door de plant water te geven wanneer de grond weer een beetje droog aanvoelt. Toch is de Phoenix geen moerasplant, dus continue natte wortels is niet bevorderlijk. Als de plant buiten staat zal het meer water nodig hebben, vooral op warme dagen.

Besproeien

Een regelmatige sproeibeurt stelt de Phoenix erg op prijs. Vooral door het vele zonlicht, kan de plant wel wat extra vochtigheid gebruiken. Het beste is om de Phoenix 1 tot 2x per week te besproeien met lauw water. Naast dat een regelmatige sproeibeurt de vitaliteit verhoogt, zorgt het ook voor een hogere sierwaarde, het verwijdert ophopend stof en voorkomt eventueel beginnend ongedierte.

Voeding

Net zoals van water houdt de Phoenix ook van extra voeding. Het is belangrijk om in de groeiperiode, lente en zomer, de Phoenix extra voeding te geven. Geef de Phoenix in die periode 1x per week een scheutje Pokon palmvoeding. Lees altijd goed de bijsluiter of de verpakking voor de dosering! Het is beter te weinig voeding te geven dan te veel, anders kunnen de wortels van de plant dichtslaan of verbranden.

Verpotten

Verpot de Phoenix het liefst elk jaar of wanneer de pot te klein wordt. Verpot in de lenteperiode of direct na aanschaf, zodat de beschadiging aan de wortels minimaal is. Zorg voor een pot die groot genoeg is, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Bovendien zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer en zal de Phoenix minder snel zonder water komen te staan.

Ziektes

De Phoenix is onder andere gevoelig voor spint. Deze ongedierte kan worden voorkomen door de plant regelmatig te besproeien. Mocht dat niet werken, kunt u altijd overgaan op chemische of biologische bestrijdingsmiddelen. Naast spint, kan de Phoenix ook kan last krijgen van schild- of dopluis. Verwijder in dat geval de aangetaste bladeren zo snel mogelijk om verspreiding te voorkomen. Vermijd besmetting met andere planten door de palm buiten te plaatsen. In het geval van luis kunt u het beste overgaan op chemische of biologische bestrijdingsmiddelen.

Giftig

De Phoenix is niet giftig, maar de bladeren kunnen erg stekelig zijn!