Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Chamaerops

Chamaerops Humilis of Europese Dwergpalm komt, zoals de naam al suggereert, van oorsprong uit Europa. Het is de enige palmsoort uit dit continent en niet erg groot in vergelijking tot andere palmen. De Europese Dwergpalm heeft alle positieve eigenschappen van de andere soorten palmen: exotisch uiterlijk, winterhard en de verdraagzaamheid van direct zonlicht.

Chamaerops verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Ziektes
  • Giftig
Herkomst Europa, Midden-Oosten en Middellandse Zeegebied
Standplaats Licht tot zonnig
Verzorging Dood blad weghalen.
Waterbehoefte Zomer wekelijks, winter eens per 2 weken.
Voeding 1x per jaar bijmesten, niet in de winter
Giftig Nee

Herkomst

De dwergpalm komt van nature voor langs de kust van de Middellandse Zee. Daarnaast komt deze palm ook voor in het Midden-Oosten. De dwergpalm kan in de tuin worden gehouden, maar dan moet er in de winter bescherming worden geboden tegen vrieskou en sneeuw. De dwergpalm (Chamaerops humilis) is één van de bekendste palmen en het is ook de meest variabele palmsoort. De bladkleur en hoogte kunnen sterk verschillen. De dwergpalm kan uiteindelijk tot drie meter hoog worden. De bladeren van deze dwergpalm hebben een waaiervorm en bestaan uit stijve segmenten van dertig tot veertig centimeter lang. De bladsteel is ook niet langer dan zo'n vijftig centimeter en is bezet met stekels.

Standplaats

De dwergpalm moet op een zonnige plek staan met minimaal 5 uur direct zonlicht. Buiten in de tuin of op een zonnig plek voor het raam zijn dus goede plekken. De dwergpalm kan goed tegen vorst en is bestand tegen een minimale temperatuur van -10 °C! Wilt u het zekere voor het onzekere nemen? Wikkel indien mogelijk dan de kluit in met noppenfolie, dan is er minder kans dat de wortels schade oplopen door bevriezing.

Verzorging

Water

De dwergpalm mag niet in droge grond staan, dus zorg dat de kluit vochtig blijft (vooral op warme dagen). Als de dwergpalm in een pot staat en er wordt teveel water gegeven, is er kans dat de wortels verdrinken. Zorg dus voor een drainage-gat en/of voor een laag hydrokorrels op de bodem. Geef de dwergpalm in de zomer wekelijks water en in de winter eens per twee weken.

Besproeien

Het is niet noodzakelijk de dwergpalm te sproeien met water, maar het werkt preventief tegen bepaalde soorten ongedierte. Daarnaast worden de bladeren mooi schoon van een regelmatige sproeibeurt.

Voeding

Tijdens de groeiperiode kan de dwergpalm worden bijgemest: 1 keer in de lente en 1 keer in de zomer. Zorg dat er enige tijd tussen de voedingsmomenten in zit. Gebruik hiervoor universele meststof. Bekijk de verpakking van het product voor de juiste dosering. In de winter staat de groei op rust en heeft de plant het dus niet nodig.

Snoeien

Alleen de bladeren van de dwergpalm mogen worden gesnoeid, bijvoorbeeld wanneer het blad niet meer mooi is. Knip deze in dat geval dichtbij de stam af. Op een gegeven moment droogt dit restant in en zal het zich bij de stam voegen.

Verpotten

Als de dwergpalm regelmatig wordt verpot, stimuleert dat de groei. Verpotten is mogelijk in de lente of direct na de aankoop en neem dan een pot die iets groter is dan de vorige. Vul de huidige potgrond aan met nieuwe universele potgrond.

Ziektes

De dwergpalm zal niet snel last krijgen van ongedierte, vanwege de stugge bladeren. Als de plant buiten staat en het heeft toch ongedierte, kunt u hier eenvoudig iets aan doen door de bladeren af te sproeien met een harde waterstraal. Dwergpalmen die binnen staan en ongedierte krijgen, kunnen het beste even buiten worden gezet (niet in de volle zon). Op die manier kan de regen dienen als ongediertebestrijding.

Giftig

De dwergpalm is niet giftig, maar pas wel op voor de stekels!