Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

-

De Aglaonema is een bijzondere kamerplant met een bijzondere naam. De grote bladeren met unieke patronen is een karaktereigenschap die veel voorkomt in de Araceae-familie. Net zoals de moeilijke namen trouwens, want de Dieffenbachia en de Spathiphyllum zijn neven van de Aglaonema. Maar de Aglaonema is toch één van de makkelijkste planten van de Araceae.

Aglaonema verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Ziektes
  • Giftig
Herkomst Thailand, Indonesië en Maleisië
Standplaats Licht, geen direct zonlicht
Verzorging Dood blad weghalen, regelmatig besproeien
Waterbehoefte Lichtvochtige grond
Voeding 1x per maand in de lente en zomer
Giftig Ja, kan irritatie veroorzaken

Herkomst

De Aglaonema komt van oorsprong uit Zuid-Oost Azië en dan met name Thailand, Indonesië en Maleisië. Hier groeit de plant in de jungles onder het bladerdak van de grotere bomen. Vandaar dat de plant ook in onze huiskamers houdt van een schaduwrijk plekje. De naam Aglaonema is afgeleid van twee Griekse woorden, 'aglaos' wat schitterend betekent, en 'nema' wat staat voor draden. Dit zou een verwijzing zijn naar de meeldraden van de bloem.

Standplaats

U kunt de natuurlijke leefomgeving van de Aglaonema het beste nabootsen door de plant op een schaduwrijke plek te zetten, maar waar wel enkele uren per dag het daglicht schijnt. Dit licht heeft de plant nodig om te groeien. Staakt de groei? Dan staat de plant te donker en moet het dichter naar het raam worden geplaatst. Zet de Aglaonema nooit in de volle zon! Dan verbranden de bladeren en zal het lang duren voordat deze bladeren zijn vervangen door mooie nieuwe bladeren.

Verzorging

water

Bij de Aglaonema komt het watergeven niet heel nauw. Als u een keer vergeet water te geven, is dat bij deze plant geen probleem. De Aglaonema is gesteld op een wat droge grond, dus het kan meer kwaad als u teveel water geeft, dan te weinig. Bij een te natte grond kunnen de wortels gaan rotten en dan kan de plant geen water meer opnemen.

Besproeien

In de winter zorgt uw verwarming ervoor dat de lucht in uw huiskamer erg droog wordt. Aangezien de Aglaonema van oorsprong uit een tropisch gebied komt, houdt de plant van een wat hogere luchtvochtigheid. Daarom is het goed om de Aglaonema regelmatig te besproeien. Dit verhoogt niet alleen de vitaliteit en de sierwaarde van uw plant, maar het voorkomt ook ongedierte.

Voeding

De Aglaonema is een langzame groeier, en heeft dan ook niet zoveel voedingstoffen nodig. Gedurende de lente en zomer kunt u de Aglaonema 1x in de maand Pokon groene planten voeding geven. Geef nooit teveel, want ook dat kan schadelijk zijn voor een kamerplant. In de herfst en winter staat de groei stil en heeft de Aglaonema geen extra voeding nodig.

Verpotten

Ook voor het verpotten geldt dat het niet zo vaak nodig is door de langzame groei van de Aglaonema. Meestal worden deze planten om de 2 jaar verpot, maar als u merkt dat de groei vertraagd of stopt, kan de plant eerder worden verpot. Neem een pot die minstens 20% breder is dan zijn voorganger en verpot de Aglaonema bij voorkeur in de lente. Dan heeft de plant genoeg energie om eventuele beschadigingen snel te repareren.

Ziektes

Aangezien de Aglaonema gewend is aan een vochtige en tropische omgeving, is dat vaak de reden dat deze kamerplant ziektes oploopt. Een te lage luchtvochtigheid hiervan vaak de boosdoener. Door uw Aglaonema regelmatig te besproeien kunt u plantenziektes als Spint en Bladluizen voorkomen. Als de plant er, ondanks het besproeien, toch last van heeft, kunt u overgaan op biologische of chemische ongediertebestrijding. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Giftig

Het sap en de bessen van een Aglaonema zijn licht giftig. Contact met de huid kan zorgen voor lichte irritatie.