Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Vetplanten | Handige plantengids

Vetplanten zie je steeds vaker terug in onze woonkamers. Waarom? Ze zijn strak, hip en trendy maar ook nog eens super gemakkelijk te onderhouden. Je kunt vetplanten combineren in een grote schaal, maar ook in losse bloempotten kunnen vetplanten een leuk geheel vormen.

Vetplant verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Gevoelig voor
  • Giftig
Herkomst Wereldwijd
Standplaats Licht tot zonnig
Verzorging Geen extra zorg nodig
Waterbehoefte Grond laten uitdrogen, dan pas weer water geven
Voeding Niet noodzakelijk
Giftig Verschilt per soort

Herkomst

De vetplantenfamilie is een hele uitgebreide familie met soorten die wereldwijd in de natuur voorkomen. Toch komen de meeste soorten voor op het noordelijk halfrond en zuidelijk Afrika, vaak op droge en/of koude plaatsen. Daarnaast is op deze plekken vaak weinig water, dus moet de plant het water opslaan voor drogere tijden. Daar komt ook de naam vetplant vandaan: veel vetplanten hebben dikkere bladeren, waar water in wordt opgeslagen. Ook in Nederland komen circa een dozijn verschillende soorten voor.

Standplaats

Vetplanten kunnen prima tegen een beetje zonlicht en staan zelfs graag op een lichte plek, maar bij teveel zonlicht (zomerse dagen) kunnen de bladeren gaan verbranden. In zomer is het mogelijk om deze kamerplanten buiten te zetten. Zet ze dan wel ergens onder of haal ze naar binnen op het moment dat er regen valt, anders wordt de grond te nat waardoor wortelrot kan ontstaan.

Verzorging

Water

Qua verzorging lijken de Cactus en de vetplanten veel op elkaar, want beide kamerplanten slaan veel vocht op in hun bladeren. Hierdoor kunnen ze lang zonder water, hoeft u ze niet vaak water te geven. Geef de vetplant alleen water op het moment dat de grond helemaal droog is. In de zomerperiode heeft de vetplant meer water nodig dan in de winterperiode. omdat het dan warmer is.

Voeding

Vetplanten groeien langzaam, maar door de grond toch af en toe van voedingsstoffen te voorzien zal deze groei niet stagneren. Het bemesten van de vetplant kunt u het beste doen in de maanden april tot en met september met Pokon Cactus en vetplant voeding. Deze voeding is door Pokon speciaal samengesteld om de groei van planten die veel water op slaan te stimuleren. Vandaar dat deze voeding alleen geschikt is voor Vetplanten en Cactussen. Lees van tevoren goed de bijsluiter, om overbemesting te voorkomen.

Verpotten

Als u de groei van uw vetplant wilt stimuleren, kunt u de plant in een nieuwe, grotere pot zetten. Op die manier hebben de wortels meer ruimte en zal de plant gaan groeien. Daarnaast zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer en zal de vetplant minder snel zonder water komen te staan.Verpot de vetplant bij voorkeur in het voorjaar of direct na aanschaf.

Ziektes

Als de vetplant teveel op de tocht staat, kunnen er ongedierte als luizen op komen. Het beste is dan om de luizen met een plantenspuit eraf te spuiten en de plant op een andere plek, uit de tocht, te plaatsen. Gaan de bladeren verkleuren, dan kan dit te maken hebben met verkeerde potgrond of teveel bemesting.

Giftig

Voor de vele verschillende soorten vetplanten, is het niet met duidelijkheid te zeggen of ze giftig zijn. Wilt u het toch weten? Zoek dan op Google of uw soort giftig is of niet.