Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Laurierboom (Laurus Nobilis) | Plantengids

Laurus Nobilis of Laurierboom komt oorspronkelijk uit het oostelijk deel van het Middellandse Zeegbied. De bladeren van de Laurierboom zijn erg bekend door de geur en smaak die ze afscheiden. De Laurier is dus een goede luchtverfrisser voor in de tuin of op uw kantoor. Daarnaast kunt u de laurierbladeren in tal van recepten gebruiken.

Laurierboom verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Gevoelig voor
  • Giftig
Herkomst Middellandse Zeegebied en Azië
Standplaats Licht tot zonnig
Verzorging Dood blad weghalen, desgewenst snoeien
Waterbehoefte Grond vochtig houden, niet laten uitdrogen
Voeding 2x per jaar bijmesten, niet in de winter
Giftig Nee

Herkomst Laurierboom

De Laurier groeit vooral in het Middellandse Zeegebied en Klein-Azië, maar men zegt dat de herkomst nog verder terug gaat. De Laurier zou afkomstig zijn uit het Midden Oosten, in de buurt van Iran en Irak. De Grieken brachten het, tijdens hun veroveringstochten, van het Perzische rijk naar Griekenland mee terug. De Laurier was voor hen het symbool van wijsheid en glorie. Tijdens hun olympische spelen kregen de winnaars een krans gemaakt van lauriertakken als geschenk en teken van hun overwinning (lauwerkrans). In de 17e eeuw is de Laurier naar West-Europa gekomen en rond de 19e eeuw begon men met de teelt van deze plant.

Standplaats

De Laurier doet het goed in zowel zon als halfschaduw, maar zorg dat de plant altijd voldoende licht krijgt. Hoewel de Laurier niet winderhard (temperaturen tot -5°C) is, kunnen ze de warmer wordende winters in Nederland overleven. Wilt u echter geen risico lopen, plaats de Laurier dan op een koele, vorstvrije plek.

Verzorging

Water

De grond moet permanent vochtig gehouden worden, want als de wortel uitdroogt, gaat deze dood. Ook in de winter moet de Laurier dus voldoende water (elke 4 á 5 weken) blijven krijgen. Let op dat er geen laagje water in de pot blijft staan, want dan kunnen de wortels gaan rotten.

Voeding

De Laurier kan het beste in het voorjaar (april) worden bijgemest en in juli een tweede keer. Gebruik hiervoor een traagwerkende meststof. Bekijk de verpakking van het product voor de juiste dosering. In de winter staat de groei op rust en heeft de Laurier het dus niet nodig.

Snoeien

Snoeien is nodig als de omvang van de Laurier moet worden beperkt, of wanneer een bepaalde vorm gewenst is. In dat geval is januari – maart een goede periode. Regelmatige snoei zorgt ervoor dat er geen kale plekken komen, maar het is geen ramp als er te lang niet is genoeid. De Laurier kan goed tegen forse snoeibeurten, dus knip of zaag in dat de geval de takken dan af tot op de stam of hoofdtak.

Verpotten

Verpotten is niet snel nodig bij de Laurierboom: gemiddeld hebben ze om de 4 á 5 jaar een nieuwe pot nodig. Zoek dus meteen een leuke pot uit, waar u jaren plezier van kunt hebben! In de pot heeft de Laurier humusrijke, goed doorlatende grond nodig, universele potgrond is daarvoor geschikt.

Ziektes

De Laurier is over het algemeen een sterke plant, maar soms hebben ze last van ongedierte. Hieronder staan 3 soorten ongedierte waar ze last van kunnen hebben, hoe ze te herkennen en te verwijderen zijn. Schildluis - Bruine ovaal-ronde plaatjes aan de onderkant van de bladeren: wegkrabben Bladvlo - Bladranden krullen om en worden geel. De bladeren verwijderen van de plant. Bladluis - Bladeren worden plakkerig en zwart. Gebruik een chemische bladluisbestrijding.

Giftig

De Laurierbladeren zijn niet giftig, integendeel zelfs! Ze worden vaak gebruikt in de keuken als smaakmaker aan gerechten. Let op: niet te verwarren met de laurierkers, die wel giftig is en dus maar beter niet in de keuken gebruikt kan worden!