Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

De Clusia | Plantengids

De Clusia groeit op de Caraïben in grote getalen en daarom wordt deze plant vaak als onkruid bestempeld. In de natuur heeft de Clusia namelijk de neiging andere planten te overwoekeren. Dat zal in de huiskamer niet gebeuren en daarom kunnen wij de Clusia gerust bewonderen om de heldergroene kleur en het frisse blad.

Clusia verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Gevoelig voor
  • Giftig
Herkomst Caraïben
Standplaats Licht, geen direct zonlicht
Verzorging Dood blad weghalen
Waterbehoefte Grond vochtig houden
Voeding Niet noodzakelijk
Giftig Ja, voor mens en dier

Herkomst

Op de Caraïben groeien de Clusia’s in grote getalen. Daarom wordt deze plant daar ook bestempeld als onkruid; het groeit namelijk overal! De Clusia heeft zelf de neiging om op andere planten te gaan groeien. Ondanks dat dat erg vervelend kan zijn, zorgt deze groei ook voor bijzondere wortelstrustructuren om de andere plant heen. Gelukkig vertoond de Clusia dit gedrag niet in de huiskamer en kunnen wij vooral genieten van de frisse, heldergroene bladeren. Doordat de Clusia van nature zo’n sterke groei heeft, zal het in de huiskamer ook prima gedijen.

Standplaats

De Clusia gedijt het beste in een lichte omgeving, zonder direct zonlicht. Een raam op het noorden of een paar meter van een raam op het zuiden, het kan allemaal. De Clusia is een erg gemakkelijke plant wat betreft standplaats. Omdat het zo’n sterke plant is, kan de Clusia ook tegen een stootje. Natuurlijk is het verstandig om de bladgroei en -uitval in de gaten te houden. Als dat teveel gaat afwijken, kunt u het beste een andere plek opzoeken.

Verzorging

Water

Als u de Clusia met zorg water geeft, zal de plant de heldergroene kleur behouden. De potgrond moet altijd vochtig zijn, zonder dat er een laag water op de bodem van de bloempot staat. In dat geval kunnen de wortels gaan rotten. Maar een te droge grond is ook schadelijk voor de Clusia. Met behulp van een vochtigheidsmeter kunt u de grond optimaal vochtig houden.

Voeding

Het groeiproces van de Clusia gaat erg geleidelijk, waardoor de plant weinig extra voedingsstoffen nodig heeft. Wilt u uw plant toch graag nog wat extra voeding geven, doe dit dan alleen in de zomermaanden. In de winter hebben kamerplanten altijd een soort ‘winterslaap/rustperiode’. In de zomermaanden is het van belang dat u de hoeveelheid aanbevolen voeding halveert. Van teveel voeding kan de Clusia schade oplopen en zelf doodgaan! Hierdoor zult u dus het tegen over gestelde bereiken.

Verpotten

Omdat de Clusia, in tegenstelling tot de natuurlijke groei, als kamerplant langzaam groeit, is verpotten niet vaak nodig. Maar hoe groter de plant, hoe meer wortels het nodig heeft. Dus uiteindelijk zal ook de Clusia moeten worden verpot. Het is het beste dit een beetje op het gevoel te doen; is de plant in verhouding veel groter dan de kluit? Dan is het het beste om de Clusia te verpotten. Neem een pot die minstens 20% breder is dan zijn voorganger en verpot de Clusia bij voorkeur in de lente. Dan heeft de plant genoeg energie om eventuele beschadigingen snel te repareren.

Gevoelig voor

Ziektes komen eigenlijk niet voor op deze kamerplant. Het is mogelijk dat, als u uw Clusia verplaatst naar een andere plek, de plant plots blad verliest of verkleurd. Dit kan te maken hebben met de temperatuurswisseling of lichtverandering. Over het algemeen komt de Clusia hier gewoon weer bovenop, zodra de plant gewend is aan de nieuwe plek.

Giftig

De Clusia is giftig. Zowel de groene vruchten als het sap uit de plant is giftig voor mens en dier. Bij geval van inname raden wij u aan direct de huisarts of dierenarts te raadplegen.