Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Clusia

De Clusia groeit op de Caraïben in grote getalen en daarom wordt deze plant hier vaak als onkruid bestempeld. In de natuur heeft de Clusia namelijk de neiging andere planten te overwoekeren. Dat zal in de huiskamer niet gebeuren en daarom kunnen wij de Clusia gerust bewonderen om de heldergroene kleur en het frisse blad. Dit is de ideale kamerplant als u houdt van een volle groene blikbanger.

Herkomst Caraïben Waterbehoefte Grond vochtig houden
Standplaats Licht, geen direct zonlicht Voeding Niet noodzakelijk
Verzorging Dood blad weghalen Giftig Ja, voor mens en dier
Clusia verzorging
Watergift

Als u de Clusia met zorg water geeft, zal de plant de heldergroene kleur behouden. De potgrond moet altijd vochtig zijn, zonder dat er een laag water op de bodem van de bloempot staat. In dat geval kunnen de wortels namelijk gaan rotten. Maar een te droge grond is ook schadelijk voor de Clusia. Met behulp van een vochtigheidsmeter kunt u de grond optimaal vochtig en de plant gezond houden.

Standplaats Clusia
Licht en warmte

De Clusia gedijt het beste in een lichte omgeving, zonder direct zonlicht. Een raam op het noorden of een paar meter van een raam op het zuiden? Zolang de Clusia voldoende licht krijgt maar niet in de volle zon staat, is de plant tevreden. De Clusia is een erg gemakkelijke plant wat betreft standplaats. Omdat het zo’n sterke plant is, kan de Clusia ook tegen een stootje. Natuurlijk is het verstandig om de bladgroei en -uitval in de gaten te houden. Als dat teveel gaat afwijken, kunt u het beste een andere plek opzoeken.

Clusia verpotten
Verpotten

Omdat de Clusia, in tegenstelling tot de natuurlijke groei, als kamerplant langzaam groeit, is verpotten niet vaak nodig. Maar hoe groter de plant, hoe meer wortels. Dus uiteindelijk zal ook de Clusia moeten worden verpot. Het is het beste dit een beetje op het gevoel te doen; is de plant in verhouding veel groter dan de kluit? Dan doet u er goed aan de Clusia te verpotten.

De juiste pot

Neem een pot die minstens 20% breder is dan zijn voorganger en verpot de Clusia bij voorkeur in de lente. Dan heeft de plant genoeg energie om eventuele beschadigingen snel te herstellen.

Voeding Clusia
Voeding

Het groeiproces van de Clusia gaat erg geleidelijk, waardoor de plant weinig extra voedingsstoffen nodig heeft. Wilt u uw plant toch graag nog wat extra voeding geven? Doe dit dan alleen in de zomermaanden. In de winter hebben kamerplanten altijd een soort ‘winterslaap/rustperiode’. In de wintermaanden is het van belang dat u de hoeveelheid aanbevolen voeding daarom halveert. Van teveel voeding kan de Clusia schade oplopen en zelfs doodgaan! Hierdoor zult u dus het tegenovergestelde bereiken.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Ziektes komen eigenlijk niet voor op deze kamerplant. Het is mogelijk dat, als u uw Clusia verplaatst naar een andere plek, de plant plots blad verliest of verkleurt. Dit kan te maken hebben met de temperatuurswisseling of lichtverandering. Over het algemeen komt de Clusia hier gewoon weer bovenop zodra de plant gewend is aan de nieuwe plek.

Giftig

De Clusia is giftig. Zowel de groene vruchten als het sap uit de plant is giftig voor mens en dier. Bij geval van inname raden wij u aan direct de huisarts of dierenarts te raadplegen.

Clusia Rosea

De Clusia Rosea is een zeer populaire kamerplant dankzij de mooie heldergroene bladeren en het sterke karakter. De Clusia Rosea is niet kieskeurig als het om de standplaats gaat en kan zich goed herstellen van eventuele schade als gevolg van een verandering van omgeving. Voor iedere plantenliefhebber - met of zonder groene vingers - is de Clusia Rosea dus een geschikte keuze.

Clusia Rosea Princess

De Clusia Rosea Princess heeft een iets compactere groeiwijze dan de gewone Clusia Rosea. Dit maakt at de plant doet denken aan een kleine struik. Deze soort is dan ook erg populair om in een pot in de vensterbank te houden. Op die manier krijgt de plant namelijk voldoende licht en blijven de bladeren mooi groen.