Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Croton Codiaeum

Croton Codiaeum of Wonderstruik dankt zijn Nederlandse naam aan de grote bonte bladeren die wit, geel, rood, oranje en zelfs paars kunnen kleuren. De Croton komt uit de familie Crotoneae (Euphorbiaceae), of in het Nederlands: Wolfsmelkfamilie. Dankzij het excentrieke uiterlijk van de Croton kiezen veel liefhebbers deze plant als pronkstuk in de kamer. Lees hier meer over de verzorging, standplaats en het onderhoud van deze unieke plant.

Herkomst Zuid-Oost Azië Waterbehoefte Grond vochtig houden, niet te droog of te nat
Standplaats Licht tot zonnig Voeding 1x per 2 weken bijmesten, niet in de winter
Verzorging Snoeien voor een mooie vorm Giftig Ja
Croton verzorging
Watergift

De Croton heeft een vochtige grond nodig; niet te droog en niet te nat. Bij een te droge grond gaan de wortels dood en bij een te natte grond gaan de wortels rotten. Dit is beide uiteraard schadelijk voor de plant. Het beste is om met regelmaat dezelfde hoeveelheid water te geven. Op die manier blijft de vochtigheid gelijk. De hoeveelheid water is afhankelijk van de luchtvochtigheid en de temperatuur in uw huis, dus controleer de vochtigheid van de grond door uw vinger in de grond te steken. Als de grond na 2 dagen droog is, geef dan meer water. Als de grond na 4 dagen nog nat is, geef dan minder water. In de winter heeft de Croton minder water nodig.

Besproeien

Geef de Croton regelmatig een sproeibeurt om ongedierte te voorkomen. Dit kunt u het beste 1 of 2 keer per week doen met een plantenspuit en vergeet daarbij niet de onderkant van de bladeren mee te nemen. Daarnaast maakt u de Croton erg gelukkig met een jaarlijkse warme douche. Dek de pot af met huishoudfolie en zet de plant onder de lauw/warme douche. Het douchen werkt preventief tegen ongedierte en verwijdert stof van de bladeren. De plant staat er niet alleen mooier bij, ook heeft de kamerplant er voordelen van. Een stofvrij blad ontvangt namelijk meer licht, waardoor de plant meer kleur krijgt.

Standplaats Croton
Licht en warmte

De Croton staat het liefst op een lichte plek en dat mag direct zonlicht zijn. Let wel op dat de plant op warme dagen niet verbrandt en laat 'm eerst rustig wennen aan het zonlicht. Plaats de plant dus bij het raam (met een afstand van 2-3 meter op het zuiden). Als de Croton meer licht krijgt, zullen zijn kleuren nog beter uitkomen. De Croton heeft de neiging om naar het licht toe te groeien. Om te voorkomen dat de plant scheef groeit, kunt u de plant eens in de zoveel tijd draaien. In de winter is de standplaats lastig: bij te lage temperaturen vallen de onderste bladeren af, maar bij te warme temperaturen in de winter groeit de plant door en krijgt zo geen rust. Het beste is als de temperatuur in de herfst geleidelijk naar beneden wordt gebracht. De plant kan in de zomer maximaal 27°C verdragen en minimaal 12°C in de winter.

Croton verpotten
Verpotten

Het is verstandig de Croton met regelmaat in een grotere pot te plaatsen, omdat een grotere pot de groei stimuleert, de gezondheid verhoogt en een grotere waterbuffer creëert. Verpot de Croton dus in de lente of direct na aanschaf. Herhaal dit wanneer de pot te klein wordt. Dit kan na een jaar, maar meestal is eens per 2 jaar voldoende. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzamelt kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten. De oude potgrond kan worden aangevuld met universele potgrond.

Voeding Croton
Voeding

De lente en de zomer is de groeiperiode van de Croton en dan kan de plant extra voeding gebruiken. Geef geen voeding in de winter, want dan staat de plant op rust en is er kans op een overdosis. U kunt het beste elke 2 weken Pokon Kamerplanten voeding gebruiken. Geef nooit een overdosis! Lees de verpakking voor de juiste dosering.

Snoeien

Het is mogelijk een Croton te snoeien wanneer de plant te hoog wordt, teveel uitlopers krijgt, of dood blad heeft. Snoei uw Croton in dat geval altijd in het najaar. Door elk jaar te snoeien zorgt u ervoor dat deze kamerplant compact en mooi in vorm blijft. Let op: het sap dat vrijkomt kan irritatie geven aan uw huid! 

Ziektes en ongedierte
Ziekte

De bladeren van de Croton laten zien hoe de plant zich voelt. Dus als de bladeren verkleuren, uitvallen of vervormen, is er iet smis. Verander in dat geval de hoeveelheid licht en water, want vaak zit daar het probleem. Daarnaast kan de Croton bij tocht last krijgen van wolluis en een te droge lucht kan weer leiden tot spint. Besproei de plant in dat geval preventief en als bestrijding met een waterspuit. Als het erg hardnekkig is, kunt u biologische of chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Lees altijd van tevoren de bijsluiter.

Giftig

De Croton is licht giftig voor mens en dier. Het sap uit de wonden van de Croton kan irriterend werken en het sap kan vlekken geven op uw kleding.

Croton Wonderstruik Iceton

De Croton Wonderstruik Iceton is een echte blikvanger. De witte bladeren met groene kern zorgen voor een opvallend uiterlijk. Bovendien groeien de takken en bladeren dicht op elkaar waardoor een mooie, compacte plant ontstaat.  

Croton Wonderstruik 'Nerves'

De Croton Wonderstruik 'Nerves' heeft mooie dikke bladeren in een groene kleur. Er zitten echter soms ook rode en gele tinten in de bladeren, waardoor de plant een bont uiterlijk krijgt. De plant is redelijk makkelijk in het onderhoud en past zich goed aan aan z'n omgeving.