Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Ficus kopen

Ficus Lyrata Ficus Lyrata
180cm
239,95
220,14
Ficus Ficus
95cm
21cm
59,95
55,-
Ficus Lyrata Ficus Lyrata
175cm
34cm
149,95
137,57
Ficus Lyrata Ficus Lyrata
90cm
21cm
34,95
32,06
Ficus Ficus
30cm
12cm
9,95
9,13
Ficus Elastica Ficus Elastica
110cm
30cm
109,95
100,87
Ficus Ficus
75cm
18cm
54,95
50,41
Ficus Lyrata Ficus Lyrata
150cm
30cm
89,95 69,95
82,52 64,17
Ficus Abidjan Ficus Abidjan
110cm
27cm
109,95 99,95
100,87 91,70
Ficus Ficus
90cm
24cm
54,95
50,41
Ficus Elastica Ficus Elastica
100cm
27cm
49,95
49,95
Hydroplant Ficus Hydroplant Ficus
130cm
25cm
169,95
169,95
Hydroplant Ficus Hydroplant Ficus
115cm
25cm
219,95
219,95
Hydroplant Ficus Hydroplant Ficus
150cm
32cm
204,95
204,95
Hydroplant Ficus Hydroplant Ficus
110cm
25cm
119,95
119,95
Pagina 1 van 2

Ficus kopen

De Ficus is een populaire kamerplant! Dit komt door de veelzijdigheid van deze plant. Ze zijn er namelijk in diverse soorten en maten, waardoor geen Ficus hetzelfde is. De Ficus is al jaren te vinden in de woonkamers van Nederland. Ook bij u in huis mag een Ficus dus niet ontbreken. Wilt u meer weten over de Ficus? U leest hier meer over de oorsprong, verzorging en de beste plaats om de Ficus te plaatsen. U wilt immers toch ook jaren plezier beleven van deze prachtige veelzijdige plant?

Oorsprong van de Ficus

De Ficus komt van oorsprong uit Afrika, maar deze is ook te vinden in Zuid-Amerika, Azië en Australië. De plant komt oorspronkelijk dus uit een warm klimaat. Deze plant hoort bij de Moerbeifamilie en heeft nog 750 andere soorten onder zijn naam. Bij Fleurdirect.nl vindt u ook verschillende soorten van de Ficus, zo hebben wij de welbekende Ficus Bonsai, Ficus Benjamina, Ficus Moclame, Ficus Ginseng en nog een aantal andere soorten. De Ficus is een makkelijke kamerplant die niet veel verzorging nodig heeft. Meer over de verzorging leest u hieronder.

Verzorging van de Ficus

De Ficus heeft maar weinig zorg nodig, maar water stelt hij wel erg op prijs. De grond moet altijd wat vochtig zijn. Het is daarom verstandig om iedere keer een beetje water toe te dienen, maar wacht hiermee tot de grond wat droger begint aan te voelen. Vooral in de zomer is het belangrijk om de Ficus regelmatig water te geven. Hoe meer zonlicht hij krijgt, hoe meer water de plant nodig heeft. In de winter is deze plant helemaal gemakkelijk in het onderhoud, want dan mag de watertoegift met de helft worden verminderd. Door gebruik te maken van een watergeefsysteem weet u precies wanneer de Ficus water nodig heeft.

Standplaats van de Ficus

Een Ficus groeit het beste als deze zo veel mogelijk licht ontvangt. Een Ficus kan zowel op een lichte als op een half-lichte plek staan. Hierbij kunt u denken aan ongeveer 5 uur direct zonlicht per dag. Let er wel op dat de Ficus in de warme zomermaanden niet in het directe zonlicht wordt geplaatst. Als de plant het niet naar zijn zin heeft, dan geeft de Ficus dit zelf aan door bladeren te laten vallen. Wanneer u eenmaal een plekje heeft gevonden is het raadzaam om de Ficus daarna niet meer te verplaatsen. Het kost de plant veel energie om te wennen aan een nieuwe locatie. Groeit de Ficus te veel richting één kant, raden wij u aan om de kamerplant even om te draaien. Zorg wel dat u dit in kleine stapjes doet om de plant voldoende te beschermen. Hierna zult u zien dat de kamerplant weer beter groeit aan alle zijdes.

Voeding van de Ficus

In principe heeft de Ficus niet veel extra voeding nodig. De grond waarin hij staat beschikt al over een aardige dosis voedingsstoffen. Echter kunnen deze opraken. In dit geval wordt het aangeraden om de plant af en toe bij te mesten met Pokon Groene plantenvoeding. Zo houdt u de Ficus sterk en gezond. Heeft u een Ficus Bonsai kunt u Pokon Bonsai Voeding gebruiken. Lees altijd goed de bijsluiter of de verpakking voor de dosering. Let in de herfst en winter op met extra voeding, omdat dit niet altijd goed voor de plant is.

Ficus verpotten

Verpot een Ficus ongeveer elke 2 jaar, tenzij de pot eerder te klein wordt voor de plant. Verpot de plant in de lente periode of direct na aanschaf, zodat de beschadiging aan de wortels minimaal is. Een Ficus groeit meestal sneller na het verpotten, dus wacht een extra jaar met verpotten als u de plant nu al te groot vindt worden.

Zorg voor een pot die groot genoeg is, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Bovendien zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer en zal de plant minder snel zonder water komen te staan.

Ficus onderhouden

Verkleurde bladeren

Een Ficus kan zijn blad laten vallen na verplaatsing of door een te lage lichtintensiteit. Vooral na aanschaf in de winter, zal een Ficus zijn blad laten vallen. Geef in dit geval niet meer water dan normaal. Te veel water kan er namelijk ook toe leiden dat een Ficus blad verliest. Plaats de woonplant in de winter eventueel iets dichter bij het raam, bij veel bladval. In de lente zal de plant, bij de juiste verzorging, weer helemaal herstellen.

Hetzelfde geldt voor gele blaadjes. Een enkel geel blaadje is geen reden tot zorg. Vertoont de Ficus na een langere periode met dezelfde verzorging opeens geel blad, dan kan de voeding weleens uitgeput zijn. We raden aan de plant dan bij te voeden.

Bruine bladeren zijn vaak het gevolg van te veel of te weinig water. De reactie van de plant zal hetzelfde zijn, doordat de wortels 'dichtslaan' bij te veel water. Hierdoor zal het blad verdrogen.

Grijze bladeren kunnen een teken van spint zijn. In dit geval raden wij aan dit chemisch of biologisch te bestrijden.

Snoeien

Snoei de Ficus elk najaar, of als de plant te groot wordt. Dit heeft als voordeel dat de kamerplant mooi compact blijft, zonder lelijke uitlopers. Daarnaast wordt de kern van de Ficus gedurende de winter door meer zonlicht bereikt. Het snoeien gaat eenvoudig met een snoeischaar. De wond kun je het beste afdekken met as of kaarsvet, om het bloeden te laten stoppen. Let erop dat een gesnoeide Ficus minder water zal verbruiken, als er veel blad is verwijderd.

De Ficus Lyrata is een uitzondering, deze kan het best gesnoeid worden in mei. De Ficus Lyrata heeft namelijk meer kracht nodig om opnieuw uit te lopen. Een gesnoeide tak zal in de lente meerdere uitlopers vormen. Het vertakken levert een mooie volle kamerplant op.

Vermeerderen

Vermeerderen van een Ficus kan eenvoudig door stekken. Dit kan zowel in vochtige turf en zand of in het water. Dit kan je doen door in de lente een kopstek van de plant af te knippen. Snoei een tak met minimaal 2 bladeren af van de plant.

Spoel het sap van de wond en doop het stekje eventueel in stekpoeder. Zet het stekje vervolgens in het water of in een mix van vochtige turf en zand. Om het proces te versnellen, kan je een plastic zak om het stekje heen plaatsen. Door de hogere temperatuur en hoge luchtvochtigheid, zijn de omstandigheden beter om wortels te kunnen vormen.

Let op! Het sap dat vrijkomt bij het snoeien, kan irriteren op de huid. Vermijd dus contact met huid en ogen. Mocht het toch op je handen komen, raden we aan dit direct af te spoelen.

De bloemen van de Ficus

Als een Ficus bloeit, valt dit niet echt op. De plant maakt namelijk kleine (groene) vijgen aan. Binnen deze vijgen vindt de bloei plaats, waarin zich een kleine bloem ontwikkelt. In de woonkamer, zal dit proces zelden tot nooit voorkomen.

Mocht het wel voorkomen, dan raden wij aan de bloemen te verwijderen. Bloemen kosten een plant namelijk veel energie. Deze energie kan de plant beter in zijn bladeren en vitaliteit steken.

Giftig

Ficussen zijn giftig. Het melkwitte sap dat vrijkomt na het snoeien is irriterend op een droge huid. Het eten van blaadjes door huisdieren en kinderen kan leiden tot bultjes op de huid. Neem contact op met de huis- of dierenarts als dit gebeurt.

Ziektes

Wanneer de vloer onder een Ficus plakt, zijn waarschijnlijk ook de bladeren van de Ficus kleverig. Dan heeft je kamerplant hoogstwaarschijnlijk last van luis. Verschillende soorten luis scheiden namelijk een kleverige substantie af. Hoe eerder het ongedierte wordt bestreden, hoe groter de kans is dat de kamerplant het zal overleven.

Het is daarom aan te raden, elke 3 maanden eens goed onder en tussen de blaadjes, te zoeken naar beestjes die er niet horen. In de zomerperiode is het mogelijk de Ficus in een zomerse regenbui af te spoelen, op deze manier wordt ongedierte en stof in een vroeg stadium verwijderd. Pas hierbij echter op voor direct en fel zonlicht.

De Ficus online bestellen bij Fleurdirect

Naast de bekende Ficus vindt u bij Fleurdirect.nl nog een heleboel andere kamer- en kantoorplanten. Bij ons vindt u veel luchtzuiverende planten, deze kunnen goed worden geplaatst in kantoorruimtes om zo de werkprestaties te verhogen. Wilt u meer informatie over deze handige planten? Neem dan nu contact op met onze klantenservice! Wij helpen u graag verder. Bestel nu een Ficus bij Fleurdirect!

Lees meer