Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Buxus | Ruim assortiment voor elke tuin

De Buxus is een bekende haagplant die veel in de Nederlandse tuinen te vinden is. Dat is niet zo vreemd, want de Buxus blijft in de winter mooi groen, is goed in vorm te snoeien en is geschikt voor bijna standplaatsen. Buxus is tegenwoordig niet meer weg te denken in onze tuinen, ook de tuinarchitecten maken er veel gebruik van. De Buxus wordt vaak gebruikt als afscheiding van tuinen, maar is ook prachtig als een in vorm gesnoeide decoratie in pot.

Buxus verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Ziektes
  • Giftig
Herkomst Noord-Amerika en Azië
Standplaats Halfschaduw
Verzorging 2-4x per jaar snoeien
Waterbehoefte Bijgeven bij veel hitte of droogte
Voeding 1x per jaar bijmesten
Giftig Ja

Herkomst

De Buxus komt in veel gebieden van de wereld voor, waaronder Midden-Amerika, Azië, Afrika en Europa. In het wild komt de Buxus sempervirens, de meest gebruikte soort, in Europa voor. Door de jaren heen zijn zoveel soorten Buxus ontstaan, dat het onduidelijk is hoeveel verschillende soorten er nu bestaan. Schattingen lopen erg uiteen, van 30 tot wel 90 soorten!

Standplaats

In de natuur groeit de Buxus op de schaduwzijde van bergen. Omdat in Nederland een zeeklimaat is kan de Buxus hier wel op een zonnige plek staan, maar halfschaduw blijft wel ideaal. Zet de Buxus op een open plek met het liefst een frisse wind, want dan maken schimmels minder kans. Let wel op dat het niet een te harde wind is, want dat is niet ideaal voor de Buxus. Daarnaast houd de Buxus niet van natte voeten, dus zet de plant op een plek met een goede drainage. Denk bijvoorbeeld aan een aflopende grond, losse grond of een gat onderin de pot.

Verzorging

Water

De Buxus is een grote waterliefhebber, dus geef de plant genoeg water in periodes van droogte. Dat geldt voor zowel planten die in de pot staan als planten die in de lossen grond staan. Het beste is dan om in één keer veel water te geven, in plaats van elke dag een beetje. Let er op dat het water op de grond wordt gegoten en niet over de bladeren. Natte bladeren hebben namelijk een grotere kans op schimmel. Ook in de winter kan de buxus extra water gebruiken, omdat de plant ook water verliest met verdamping via de bladeren. Let in alle gevallen op of de plant in het water blijft staan, want de buxus is gevoelig voor wortelrot.

Voeding

De Buxus is een groenblijvende plant, ook in de winter. Dat kost veel energie en daarom heeft de plant extra voeding nodig. Wanneer de Buxus te weinig voeding krijgt, zal de plant onvoldoende groeien en verkleuren de bladeren. Welke voeding de Buxus moet krijgen, hangt af van de standplaats en grond. Als de plant in de volle grond staat, kunt u bemesten met organische en gecoate meststoffen. Een Buxus in de pot kunt u alle soorten messtoffen geven. Voor alle gevallen geldt; lees van tevoren goed de bijsluiter voor de juiste dosering.

Snoeien

De Buxus kunt u het beste 2 tot 4 keer per jaar snoeien voor het mooiste resultaat. Hoe vaker de Buxus wordt gesnoeit, hoe meer bladeren de plant aanmaakt en dus hoe voller de Buxus wordt. Snoei de Buxus niet in de winter, maar in de periode tussen mei en september met ongeveer even grote tussenpozen. Kies een dag uit die bewolkt is, want de versgeknipte randen kunnen verbranden in het zonlicht.

Verpotten

Als de Buxus in een pot is geplaatst in plaats van in de volle grond, moet deze na een jaar of 3 worden verpot. Door de plant te verpotten in een grotere pot krijgt de Buxus ruimte om nieuwe wortels aan te maken en wordt de groei gestimuleert. Met de nieuwe potgrond krijgt de plant ook voldoende zuurstof en heeft het een grotere waterbuffer. Plaats de plant met kluit en al in een nieuwe pot en vul de rest aan met nieuwe potgrond. Geef na het verpotten extra water en een nieuwe bemesting.

Ziektes

Buxussen zijn gevoelig voor verschillende ziektes, maar het is niet nodig elke ziekte grondig aan te pakken. Hieronder is een overzicht gegeven van de meest voorkomende ziektes en de aanpak ervan:

  • Buxusmot - Felgroene rupsen, met een zwarte kop, die zich voeden met de bladeren van Buxus. Is te bestrijden met biologische en chemische bestrijdingsmiddelen
  • Schimmelziekte - De aantasting begint met zwarte vlekken/bruinverkleuring op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren af. De aantasting begint met zwarte vlekken op het blad. Behandelen met aangepaste fungiciden.
  • Kommaschildluis - De twijgen en bladeren verkleuren geel als gevolg van de zuigschade. Bij zware schade leidt dit tot afsterven van de plant. Behandelen met een aangepast insecticide vanaf half mei, 14 dagen later herhalen.
  • Buxusspint - Deze kleine spintmijt (0.3mm) veroorzaakt zuigschade aan de bladeren. Behandelen met een aangepast acaricide(spintmiddel) vanaf mei.

Giftig

Voor zowel mens als dier is de Buxus giftig. De sap van de Buxus kan huidirritatie geven bij de mens en alle delen van de Buxus kunnen dodelijk zijn voor een dier. Hoe kleiner het dier, hoe minder het zal kunnen verdragen. Heeft een dier buxus gegeten, bel dan met spoed de dierenarts.