Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Pachira Aquatica | Plantengids

De Pachira Aquatica staat ook wel bekend als de Watercacao of de Geldboom. De naam Watercacao komt van de vruchten van de Pachira, die als vervanging van cacao kunnen worden gebruikt. In Azië wordt de Pachira vooral gezien als een boom die geld en geluk aantrekt. De bijzondere stam en bladeren maken van de Pachira een echte eyecatcher.

Herkomst Midden- en Zuid-Amerika
Standplaats Licht, geen direct zonlicht
Verzorging Regelmatig snoeien en besproeien
Waterbehoefte Grond laten opdrogen, 1x in de 3 weken water
Voeding 1x per 2 weken bijmesten, niet in de winter
Giftig Ja

Herkomst

De Pachira Aquatica komt van nature voor in de tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika. De pachira groeit het liefst op plaatsen waar rivieren regelmatig buiten hun oevers treden (zoals bij onze uiterwaarden). Daarnaast komen Pachira’s ook voor op andere natte plaatsen, zoals langs rivieroevers, in moerassen en in natte bergbossen. De Latijnse soortnaam, aquatica, heeft de plant aan deze standplaats te danken. In het wild kan de plant wel 20 m hoog worden en krijgt dan lange gele bloembladeren. Deze bloemen worden ovale bruine vruchten, waarin noten groeien die als vervanging van cacao kunnen worden gebruikt.

Standplaats

De Pachira kan prima in daglicht staan en heeft gemiddeld ook drie tot vijf uur per dag nodig. De felle zon kan de plant minder goed verdragen, hierdoor kunnen de bladeren verkleuren. Groeit de plant daarentegen erg snel, maar met weinig blad? Dan staat de Pachira te donker. Zoek dan een plekje waar de plant meer daglicht te zien krijgt! Zorg dat de Pachira het niet te koud krijgt, de minimale temperaturen zijn: ’s nachts 16°C en overdag 19°C.

Verzorging

Water

De stam van de Pachira wordt gebruikt om water in op te slaan. Daarom heeft de plant niet heel veel water nodig en is 1x in de 3 weken genoeg. Check voor de zekerheid of de grond droog is. Is de grond nog niet uitgedroogd, stel het watergeven dan nog even uit. Geef niet te veel water, hierdoor komt de plant met zijn wortels in het water staan en kan wortelrot optreden.

Besproeien

In de winter stelt de Pachira een regelmatige sproeibeurt op prijs. Doordat in deze periode de kachel vaak aan staat, is de luchtvochtigheid in de kamer lager en is het dus te droog voor de Pachira. Compenseer deze droogte door de plant regelmatig te besproeien met water. Dit voorkomt bladuitval, ongedierte en stofophoping op de bladeren.

Voeding

De Pachira heeft niet veel extra voeding nodig, maar na een tijdje zullen de voedingsstoffen in de pot toch opraken. Het is dus aangeraden om de Pachira in de lente en de zomer af en toe bij te mesten met Pokon Groene plantenvoeding. Lees altijd goed de bijsluiter of de verpakking voor de dosering! Het is beter te weinig voeding te geven, dan te veel. Anders kunnen de wortels van de plant dichtslaan of verbranden.

Snoeien

Het is erg belangrijk om de Pachira regelmatig te snoeien, anders wordt het een lelijk model met weinig blad. Dit kunt u doen door de uitlopers aan de bovenkant van de plant terug te snoeien met een snoeischaar. Hierdoor zal uw Pachira meer in de breedte gaan groeien. De beste periode om de Pachira te snoeien is in het voorjaar.

Verpotten

Verpot een Pachira het liefst elk jaar of wanneer de pot te klein wordt. Als de Pachira groter is dan 120cm en dus al op leeftijd, wordt het afgeraden de plant regelmatig te verpotten en heeft de plant genoeg aan elk jaar een nieuwe toplaag verse aarde. Verpot in de lenteperiode of direct na aanschaf, zodat de beschadiging aan de wortels minimaal is. Zorg voor een pot die groot genoeg is, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Bovendien zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer en zal de plant minder snel zonder water komen te staan.

Gevoelig voor

Het is belangrijk uw kamerplanten af en toe te controleren op ongedierte. Als u beestjes ziet of de bladeren voelen kleverig aan, dan heeft de plant waarschijnlijk last van luizen. Controleer dan gelijk ook even uw andere kamerplanten, vaak hebben in dat geval meerdere planten er last van. Ongedierte kunt u voorkomen door de plant af en toe te besproeien. Als het besproeien niet werkt, kunt u overgaan op biologische of chemische ongediertebestrijding. Lees altijd de bijsluiter voor het juiste gebruik van het product.

Giftig

De Pachira is matig giftig voor mens en dier. We raden het dan ook af de plant te eten.