Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Rhipsalis

De Rhipsalis is een mooie cactus die weinig verzorging nodig heeft. Doordat de koraalcactus goed kan overleven bij veel en bij weinig licht kan hij bijna op iedere plek in de kamer terecht. Het waterverbruik van de plant is afhankelijk van de hoeveelheid licht die de Rhipsalis krijgt. In de natuur is de Rhipsalis een epifytische cactus. Dit houdt in dat hij op andere levende planten groeit, zonder dat hij daar voedingsstoffen aan onttrekt. In de woonkamer kunt u deze hangcactus echter gerust in de buurt van andere planten zetten.

Herkomst Midden- en Zuid-Amerika en Afrika Waterbehoefte Weinig water nodig, zeker niet te nat en soms laten drogen. Hangt ook af van de standplaats
Standplaats Licht, half schaduw en schaduw. Let hier op bij het watergeven Voeding Niet nodig maar kan wel, doe dit dan in de lente of begin zomer
Verzorging Weinig verzorging nodig Giftig Ja, u kunt de cactus beter niet eten
Rhipsalis water geven
Watergift

Bij het verzorgen van de Rhipsalis is het goed om te weten dat de cactus weinig water nodig heeft. In de herfst en winter, wanneer de Rhipsalis minder licht krijgt, zal hij ook minder water nodig hebben. In deze periode is een scheutje water per maand soms al genoeg. U hoeft de plant alleen water te geven als de aarde echt droog aanvoelt. Bij deze plant is het ook niet zo erg als u een keer vergeet water te geven.

Wanneer de knoppen op de Rhipsalis zichtbaar worden en de cactus iets meer licht krijgt, kan het geven van water voorzichtig worden opgebouwd. Doe dit echter alleen wanneer de aarde droog aanvoelt. Als de bladeren van de plant beginnen te rimpelen of een beetje inkrimpen, kan dit betekenen dat de Rhipsalis te weinig water heeft gehad. U kunt dan eenmalig (als de aarde droog aanvoelt) iets meer water geven. Wanneer de bladeren er slapjes uitzien zou dit juist kunnen betekenen dat de cactus teveel water heeft gehad.

Snoeien

De Rhipsalis kan goed tegen snoeien. Om te voorkomen dat de bladeren te lang worden en te ver groeien, kunt u deze snoeien. U kunt het blad in zo’n geval gewoon knippen of afsnijden met een schoon mes of schone schaar bij de stengel. U kunt het beste snoeien in de lente of het begin van de zomer.

Standplaats Rhipsalis
Licht en warmte

De Rhipsalis kan goed tegen licht, maar ook iets verder van het raam kan deze koraalcactus prima overleven. De standplaats van de plant heeft wel invloed op de hoeveelheid water die de plant nodig heeft. Bij meer licht verbruikt de plant iets meer water. Wanneer er na de zomer knoppen zichtbaar worden op de plant, kunt u de plant iets meer in het licht zetten. De plant heeft dan ook iets meer water nodig. Doordat de Rhipsalis in het donker minder water verbruikt is de kans groter dat hij teveel water krijgt en zo het risico loopt dat de wortels gaan rotten. Het is dus verstandig om de plant op een wat lichtere plek te zetten om dit te voorkomen.

Rhipsalis verpotten
Verpotten

Verpotten zal niet vaak nodig zijn bij de Rhipsalis. De cactus groeit namelijk niet heel snel. Kiest u er toch voor om de plant te verpotten? Dan kunt u dit het beste doen vlak na aankoop, in de lente of het begin van de zomer. De Rhipsalis is goed geschikt om te stekken en te snoeien. Dit kunt u doen door het blad af te snijden bij de stengel en vervolgens twee dagen te laten drogen op een schaaltje uit de zon. Zo dicht u de wond. Als de wond niet goed dicht is kan het zijn dat het stekje het niet redt door teveel water. Zet vervolgens het stekje in verse potgrond. Verse potgrond is vaak vochtig genoeg van zichzelf, maar mocht het heel droog aanvoelen dan kunt u het een beetje extra water geven.

Voeding Rhipsalis
Voeding

Voeding is bij de Rhipsalis geen vereiste. Mocht u er toch voor willen kiezen om de cactus extra voeding te geven, kunt u dit het beste doen in lente of het begin van de zomer.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

De Rhipsalis is gevoelig voor wolluis en wortelrot. De wolluis ziet eruit als een soort pluisje met een roze of oranje kleur bolletje, bedekt met een laagje witte draden. Deze zit onder het blad (met name in de jonge toppen van de plant) en zijn ongeveer vier tot zes millimeter groot. Wanneer u dit ziet kunt u het beste de plant weghalen bij andere planten om ervoor te zorgen dat deze niet ook besmet raken.

Om wolluis te bestrijden kunt u een zeepsopmengsel gebruiken om de bladeren mee af te spoelen. Ook lieveheersbeestjes helpen tegen wolluis. U kunt er ook voor kiezen om een spray te gebruiken om de wolluis tegen te gaan. Wortelrot ontstaat door te veel water te geven. U kunt dan het best geen water meer geven, maar vaak is de plant dan op al zijn eind. U zou eventueel nog kunnen proberen om een gezond stukje van de plant te stekken.

Giftig

De Rhipsalis is giftig, waardoor u de plant niet kan eten. Indien u toch een deel van het blad binnen heeft gekregen kunt u het best direct contact opnemen met een huisarts. Het is raadzaam om goed op te letten met kleine kinderen en huisdieren die in de buurt van de cactus kunnen komen.

Rhipsalis

De Rhipsalis is een cactus die weinig verzorging nodig heeft. Doordat plant, ook wel koraalcactus genoemd, kan goed kan overleven bij veel en bij weinig licht. Daarnaast de plant op iedere plek in de kamer staan. Het waterverbruik van de plant is afhankelijk van de hoeveelheid licht die de Rhipsalis krijgt, maar zal niet veel zijn. De Rhipsalis is een echte blikvanger in uw kamer!