Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Informatie over de Alocasia

De Alocasia is een kamerplant die je niet zo snel over het hoofd zal zien, want de enorme bladeren kunnen wel 1 meter lang worden! Dit blijkt ook wel uit de vele bijnamen van de Alocasia: Olifantsoor, Reuzentaro, Taro en één subgewas wordt zelfs de Skeletplant genoemd. Gelukkig is het, zelf met de grote bladeren, niet de moeilijkste plant om te verzorgen.

Alocasia verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Ziektes
  • Giftig
Herkomst Thailand, Indonesië en Maleisië
Standplaats Licht, geen direct zonlicht
Verzorging Dood blad weghalen, regelmatig besproeien
Waterbehoefte Lichtvochtige grond
Voeding 1x per maand in de lente en zomer
Giftig Ja, kan irritatie veroorzaken

Herkomst

Misschien heeft u de Alocasia plant wel eens voorbij zien komen op foto’s over Zuid-Oost Azië, waarin de bladeren worden gebruikt als paraplu. De lokale bevolking gebruikt de Alocasia niet alleen als bescherming tegen de tropische regenbuien, maar de plant wordt ook veel gebruikt in gerechten. Bij ons in de woonkamer zal deze kamerplant, in combinatie met een mooie pot, dienen als een echte eyecatcher!

Standplaats

U kunt de natuurlijke leefomgeving van de Alocasia het beste nabootsen door de plant op een lichte plek te zetten, maar niet in direct zonlicht. Ziet u dat de Alocasia naar het licht toe groeit, dan is dat een teken dat de plant te weinig daglicht krijgt. Geef de Alocasia dus voldoende licht. Mocht de plant scheef groeien, draai de plant dan eens in de zoveel tijd een kwartslag (nooit helemaal). Staakt de groei? Dan staat de plant te donker en moet het dichter naar het raam worden geplaatst. Zet de Alocasia nooit in de volle zon! Dan verbranden de bladeren en zal het lang duren voordat deze bladeren zijn vervangen door mooie nieuwe bladeren.

Verzorging

Water

De Alocasia komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden en is dus gewend aan veel vochtigheid. Zorg dus dat de grond altijd licht vochtig blijft (niet te droog, niet te nat). De grond moet vochtig blijven, maar niet te nat. Bij een te natte grond kunnen de wortels gaan rotten en dan kan de plant geen water meer opnemen. Geef de plant één keer in de week water en kijk na een paar weken of u de watergift moet verminderen of vermeerderen. In de winter mag het minder vaak, omdat de plant dan in ruststand staat en niet zoveel water verbruikt.

Besproeien

In de winter zorgt uw verwarming ervoor dat de lucht in uw huiskamer erg droog wordt. Aangezien de Alocasia van oorsprong uit een tropisch gebied komt, houdt de plant van een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het beter om de Alocasia regelmatig te besproeien. Dit verhoogt niet alleen de vitaliteit en de sierwaarde van uw plant, maar het voorkomt ook ongedierte.

Voeding

In de zomermaanden kan de Alocasia extra voedingsstoffen gebruiken, omdat de plant dan hard groeit en dus veel voedingsstoffen verbruikt. In deze periode raden we u aan om 1x in de maand Pokon groene plantenvoeding te geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de plant. In de herfst en winter staat de groei stil en heeft de Alocasia geen extra voeding nodig.

Verpotten

De Alcoasia kan uiteindelijk uitgroeien tot een enorme plant van wel 2 meter hoog! Hoe groter de plant, hoe meer wortels het nodig heeft. Dus wanneer de Alocasia een groeispurt krijgt, zullen de wortels minder ruimte krijgen in de pot. Een goed moment om te verpotten, dus! Meestal is het na 2 jaar tijd om de Alocasia te verpotten. Neem een pot die minstens 20% breder is dan zijn voorganger en verpot de Alocasia bij voorkeur in de lente. Dan heeft de plant genoeg energie om eventuele beschadigingen snel te repareren.

Ziektes

Aangezien de Alocasia gewend is aan een vochtige en tropische omgeving, is dat vaak de reden dat deze kamerplant ziektes oploopt. Een te lage luchtvochtigheid hiervan vaak de boosdoener. Door uw Alocasia regelmatig te besproeien kunt u plantenziektes als Spint en Bladluizen voorkomen. Als de plant er, ondanks het besproeien, toch last van heeft, kunt u overgaan op biologische of chemische ongediertebestrijding. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Giftig

Het sap van de Alocasia kan lichte irritatie op de huid veroorzaken.