Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Bruikbare informatie over de Philodendron

De Philodendron is met de grote groene bladeren een echt blikvanger in uw huis. Welke uitstraling u ook in uw huis wilt hebben, door de vele verschillende soorten en maten past de Philodendron altijd in uw huis. Daarnaast zijn alle Philodendrons gemakkelijk te verzorgen en helpen het binnenklimaat fris en zuurstofrijk te maken.

Herkomst Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied
Standplaats Licht, geen direct zonlicht
Verzorging Regelmatig besproeien
Waterbehoefte Grond moet altijd vochtig blijven
Voeding 1x per week bijmesten, niet in de winter
Giftig Ja, bij inname

Herkomst

De Philodendron hoort bij de Araceae (Aronskelk) familie en komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied. In 1644 werd de plant voor het eerst beschreven, maar kreeg pas een officiële naam in 1829. De naam komt uit het Grieks en betekent zoiets als ‘liefde’ of ‘genegenheid’. Vrij vertaald is dat bomenknuffelaar, omdat Philodendron een echte klimplant is en zo graag bomen omhelst. Het is dus een mooi cadeau om aan een geliefde te geven!

Standplaats

Heeft u een plekje waar gedurende de dag wat minder licht valt? In tegenstelling tot veel andere platen, staat de Philodendron daar juist op de ideale plek. De Philodendron is een kamerplant die prima tegen wat minder licht kan. De Philodendron houd namelijk niet van direct zonlicht. Dan kan de plant van kleur verschieten of zelfs verbranden. Het beste is om de Philodendron dus op een lichtarme of lichte plek te zetten, waar geen zonlicht komt. De ideale temperatuur voor de Philodendron is tussen de 20 en de 16 graden.

Verzorging

water

De Philondendron is een plant waar regelmatig kleine hoeveelheden water aan gegeven moet worden.. Het beste is om de potgrond vochtig te houden, maar zorg dat de Philodendron geen natte voeten krijgt. Aan de andere kant houd deze kamerplant ook niet van een droge grond. Zorg dus dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat of te droog. Fleurdirect heeft vochtigheidsmeters die blauw uitslaan op het moment dat de grond niet vochtig genoeg is. De Philodendron blijft door deze meter in goede conditie.

Besproeien

Een regelmatige sproeibeurt stelt de Philodendron erg op prijs. Vooral voor de klimmende exemplaren is het noodzakelijk, zodat de luchtwortels vochtig blijven. Het beste is om de Philodendron 1x per week te besproeien met lauw water. In de winter kan het zelfs nog vaker, omdat de luchtvochtigheid dan laag is en de lucht dus droger is. Naast dat een regelmatige sproeibeurt de vitaliteit verhoogt, zorgt het ook voor een hogere sierwaarde, het verwijdert ophopend stof en voorkomt eventueel beginnend ongedierte.

Voeding

Het is belangrijk om in de groeiperiode, van april tot september, de Philodendron extra voeding te geven. Geef de Philodendron in die periode 1x per week een scheutje voeding. Lees altijd goed de bijsluiter of de verpakking voor de dosering! Het is beter te weinig voeding te geven dan te veel, anders kunnen de wortels van de plant dichtslaan of verbranden.

Verpotten

Verpot een Philodendron het liefst elk jaar of wanneer de pot te klein wordt. Met een ouder exemplaar van de Philodendron wordt het afgeraden de plant regelmatig te verpotten en heeft de plant genoeg aan elk jaar een nieuwe toplaag verse aarde. Verpot in de lenteperiode of direct na aanschaf, zodat de beschadiging aan de wortels minimaal is. Zorg voor een pot die groot genoeg is, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Bovendien zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer en zal de plant minder snel zonder water komen te staan.

Ziektes

Als de Philodendron gele bladeren krijgt, is dat een teken van teveel water op teveel zonlicht. Bij een teveel aan water kan er ook wortelrot optreden. In dat geval kan de plant geen voedingsstoffen meer opnemen, zal het bladeren verliezen en uiteindelijk doodgaan. Maar wees gerust, als u er snel bij bent kan de Philodendron zich nog herstellen! U kunt een teveel aan water voorkomen met een vochtigheidsmeter van Fleurdirect. Het is belangrijk uw Philodendron af en toe te controleren op ongedierte. Als u beestjes ziet of de bladeren voelen kleverig aan, dan heeft de Philodendron waarschijnlijk last van luizen. Controleer dan gelijk ook even uw andere kamerplanten, vaak hebben er in dat geval meerdere planten last van. Ongedierte kunt u voorkomen door de Philodendron af en toe te besproeien. Als het besproeien niet werkt, kunt u overgaan op biologische of chemische ongediertebestrijding. Lees altijd de bijsluiter voor het juiste gebruik van het product.

Giftig

De meeste Philodendron soorten zijn giftig bij inname voor mens en dier. Raadpleeg is dat geval een huis- of dierenarts.