Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Handige informatie over de Lepelplant

De Spathiphyllum is een kamerplant met verschillende bijnamen, waarvan Lepelplant misschien wel de meest bekende bijnaam is. Deze naam verklapt het uiterlijk van de plant, want de vorm van het blad/de bloem lijkt veel op dat van een lepel. De Spathiphyllum is een erg populaire plant om cadeau te geven, vanwege het kleurrijke en vrolijke karakter dat de plant uitstraalt.

Herkomst Colombia en Venezuela
Standplaats Licht, geen direct zonlicht
Verzorging Dood blad weghalen, regelmatig besproeien
Waterbehoefte Grond moet altijd vochtig zijn
Voeding 1x per maand in de zomer
Giftig Ja

Herkomst

Van oorsprong komt de Spathiphyllum uit het Amazonegebied en dan met name de landen Colombia en Venezuela. Hier groeit de plant op schaduwplekken aan de waterkant. In 1870 is de Spathiphyllum, behorend tot het soort Araceae, in Europa geïntroduceerd en daarna is het in rap tempo uitgegroeid tot één van de populairste kamerplanten van Nederland! Dat is ook niet verwonderlijk, want de plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschap. Daarnaast is de Spathiphyllum een sterke plant die rijk bloeit en gemakkelijk te verzorgen is.

Standplaats

Zoals bij ‘Herkomst’ is beschreven, staat de Spathiphyllum van nature in de schaduw naast de waterkant. In de huiskamer moeten we proberen dit zoveel mogelijk na te bootsen. Om te beginnen bij de standplaats: zet de Spathiphyllum op een standplaats in de halfschaduw. Dit is een plek enkele meters van het raam vandaan, zodat de plant geen direct zonlicht krijgt maar wel voldoende licht. Te weinig licht zorgt ervoor dat de bloemen groen blijven of de bladeren geel worden, dus zet de plant niet op een volledig-schaduwplek. Een temperatuur tussen de 15 en 23 graden is ideaal.

Verzorging

Water

Zorg ervoor dat de grond van uw Spathiphyllum altijd vochtig is. Staat uw Spathiphyllum een keer zonder water, dan kan hij hier wel weer bovenop komen. Toch is voorkomen beter dan genezen, dus zorg dat u de Spathiphyllum in de zomer ongeveer één keer per week water geeft. In de winter zal de plant minder water nodig hebben. Als de bladeren gaan hangen is dat het teken dat de plant te weinig water krijgt.

Besproeien

In de winter zorgt uw verwarming ervoor dat de lucht in uw huiskamer erg droog wordt. Omdat de Spathiphyllum van oorsprong uit het Amazonegebied komt, houdt de plant van een wat hogere luchtvochtigheid. Daarom is het goed om de Spathiphyllum regelmatig te besproeien. Dit verhoogt niet alleen de vitaliteit en de sierwaarde van uw plant, maar het voorkomt ook ongedierte.

Voeding

In de zomermaanden kan de Spathiphyllum extra voedingsstoffen gebruiken, omdat de plant dan snel groeit en dus veel voedingsstoffen verbruikt. In deze periode raden we u aan om elke maand Pokon bloeiende planten voeding te gebruiken. In de herfst en winter staat de groei stil en heeft de Spathiphyllum geen extra voeding nodig.

Verpotten

Net zoals andere kamerplanten zal de Spathiphyllum na ongeveer drie jaar te groot worden voor de pot. Als het eerder moet gebeuren, zult u het merken aan de vertraagde groei van de plant. Het is dan tijd om de Spathiphyllum in een grotere pot te zetten. Neem een pot die minstens 20% breder is dan zijn voorganger en verpot de Spathiphyllum bij voorkeur in de lente. Dan heeft de plant genoeg energie om eventuele beschadigingen snel te repareren.

Ziektes

Spint is dol op een droge omgeving. Door het besproeien van de Spathiphyllum kunt u een omgeving creëren die ideaal is voor de Spathiphyllum, maar waar spint absoluut niet van houdt. Ook ander ongedierte houdt niet van een sproeibeurt, dus hiermee voorkomt u dat de plant daar last van krijgt. Als een regelmatige sproeibeurt het ongedierte toch niet tegenhoudt, kunt u overgaan op biologische of chemische ongediertebestrijding. Lees vooraf altijd de bijsluiter.

Giftig

De Spathiphyllum is licht giftig voor mens en dier. Het is niet aan te raden deze kamerplant te eten.