Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Taxus haagplant | Voor elke tuin

De Taxus is een bekende haagplant die veel in de Nederlandse tuinen te vinden is. Dat is niet zo vreemd, want de Buxus blijft in de winter mooi groen en krijgt in de zomer vrolijke rode bessen. Let wel op, want deze plant is zeer giftig voor mens en dier. Ook dat heeft voordelen, want de Taxus bevat een stof die gebruikt wordt bij het bestrijden van kanker. Daarnaast is de Taxus goed in vorm te snoeien en is geschikt voor bijna alle standplaatsen.

Buxus verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Ziektes
  • Giftig
Herkomst Europa
Standplaats Zonnig tot schaduw
Verzorging 2x per jaar snoeien
Waterbehoefte Bijgeven bij veel hitte of droogte
Voeding 2x per jaar
Giftig Ja

Herkomst

De Taxus komt uit het geslacht coniferen en is een langzaam groeiende plant die erg oud kunnen worden. Alle Taxus-soorten zijn dicht aan elkaar verwant, dus over het algemeen worden ze allemaal ‘Taxus’ genoemd zonder soortnaam. Toch is er één soort die eruit springt, de Taxus Baccata. Als enige van de Taxussen maakt deze de kanker bestrijdende stof Baccatine aan en wordt dus gebruikt bij het maken van chemokuren. Oorspronkelijk komt de Taxus uit Europa (Benelux), dus de plant groeit uitstekend in ons klimaat. De Taxus is een ideale haagplant, maar wordt ook steeds meer in potten geplant en op vorm gesnoeid.

Standplaats

Taxus heeft weinig voorwaarden wat betreft de standplaats, behalve dat de wortels niet te nat mogen worden. Zorg dus voor een grond of pot dat het water goed doorlaat. Verder kan de Taxus zowel tegen een zonnige als een schaduwrijke plaats. Let er wel op dat de Taxus zeer giftig is, dus zet de plant niet op een plek waar kinderen of dieren er gemakkelijk van kunnen eten.

Verzorging

Water

Als de Taxus in de volle grond staat heeft het minder water nodig dan wanneer de plant in een pot is geplaatst. Het periodiek bewateren/besproeien is vooral nodig in de eerste periode (3 maanden) na het planten of verpotten. De Taxus is erg gevoelig voor natte voeten, dus let op dat de grond goed doorlatend of de pot goed drainerend is. Geef de plant regelmatig water tijdens de warme en droge periodes.

Voeding

Omdat de Taxus vaak op lichte grond staat, is het van belang de plant extra bij te mesten. Op die manier zal de plant geen groeiachterstand oplopen en gehoud het de donkergroene kleur. De Taxus kan zeker 2 keer per jaar bemest worden, het liefst direct na het snoeien. Het snoeien en bemesten kunt u het beste doen tijdens de periode maart/april en juni/juli, omdat de Taxus dan het snelst groeit en het dus het hardst nodig heeft. Gebruik hiervoor speciale of universele meststoffen en lees van tevoren goed de bijsluiter voor de juiste dosering.

Snoeien

De Taxus is een langzame groeier, maar moet wel regelmatig gesnoeid worden om de groei te stimuleren en een dicht bladerdek te vormen. Het beste is om de haag minimaal 2 keer per jaar te snoeien bij ‘somber weer’ en in de periode juni tot augustus. Als de Taxus wordt gesnoeid terwijl het vriest of de zon schijnt, kan de plant beschadigen. Bij een oude Taxus kan tot op het kale hout worden gesnoeid. Op die manier krijgt de Taxus de kans om weer uit te lopen en is dan binnen 1-3 jaar weer dichtgegroeid. Na het snoeien is het altijd van belang dat de Taxus extra voeding krijgt in de vorm van bemesting. Was uw handen na afloop goed, want de Taxus bevat giftige stoffen.

Wist u dat het snoeihout van de Taxus Baccata tijdens de snoeiperiode (juni tot augustus) het stofje Baccatine bevat? Dit is een belangrijke grondstofvan kankerbestrijdende geneesmiddelen. U kunt een steentje bijdragen door het snoeihout te verzamelen en op de daarvoor bestemde plekken in te leveren. Elk takje telt! Zie deze website voor meer informatie: http://www.vergrootdehoop.nl/

Verpotten

Tussen eind september en begin april is de beste periode om de Taxus te verpotten/verplaatsen. Let op dat het die dag niet vriest, zodat de wortels geen schade oplopen. Als de Taxus vanuit de volle grond wordt verplaatst naar een pot, zorg dan dat zo min mogelijk wortels beschadigen door een grote kluit uit te graven. Vervolgens kunt u de oude grond eraf ‘kloppen’ en de pot aanvullen met nieuwe tuingrond. Voor de Taxus is het beter om tuingrond te gebruiken in plaats van potgrond, omdat het anders te ‘vet’ is. De Taxus is bescheiden en heeft een arme grond nodig.

Ziektes

De Taxus is een erg sterke plant die goed bestand is tegen ziektes en plagen, maar er zijn 2 manieren waarop de Taxus beschadigd kan raken. Ten eerste kan de Taxus slecht tegen teveel water en zal bruine randen krijgen op de bladeren en een roestkleur over de gehele plant. De wortels zijn erg gevoelig voor teveel water en de plant kan doodgaan wanneer deze te lang in het water staat. Zorg dus voor een goed doorlatende grond of een pot met drainagesysteem. Daarnaast kan de Taxus last krijgen van de Taxuskever, waarvan de larven de bladranden aanvreten. Dit ongedierte kunt u bestrijden met een biologische of chemische ongediertebestrijding.

Giftig

De naalden en de zaadjes van de Taxus zijn erg giftig en dan ook dodelijk voor mens en dier. De bessen kunnen wel worden gegeten, maar het zaadje mag nooit worden doorgeslikt. Als vogels de bessen eten, zal het zaadje - in tegenstelling tot de mens - niet worden afgebroken/verteerd en brengt het ook geen schade aan.