Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Informatie over de Schefflera

De Schefflera staat in Nederland vaak bekend onder een andere naam: de Vingerplant. Deze bijnaam komt van de handvormige bladeren van de Schefflera. Als u op zoek bent naar een gemakkelijke plant hoeft u niet verder te zoeken. De Schefflera heeft weinig licht, water, voeding en aandacht nodig. Daarnaast geeft het een prachtige uitstraling aan uw kamer!

Herkomst Australië, Nieuw-Zeeland
Standplaats Licht, geen direct zonlicht
Verzorging Dood blad verwijderen
Waterbehoefte Grond vochtig houden, niet te nat
Voeding Elke 6 tot 8 weken, niet in de winter
Giftig Ja

Herkomst

De Schefflera komt van oorsprong uit Australië en Nieuw-Zeeland. In deze landen komen zeker zo’n 150 verschillende soorten Schefflera voor. In de Nederlandse huiskamers zijn voornamelijk de bonte varianten te vinden, met verschillende kleuren in het blad. Van nature is de Schefflera een klimop plant, en heeft daarom ook een stok of iets dergelijks nodig als ondersteuning.

Standplaats

De Shefflera heeft behoefte aan een gemiddelde standplaats. Hiermee bedoelen we alle plekken, behalve volledig schaduw of volledig zon. Alle standplaatsen daartussen zijn prima voor de Shefflera. Let op dat de Shefflera zeker 4 a 5 uur daglicht per dag nodig heeft, maar in de gemiddelde huiskamer wordt die hoeveelheid zeker gehaald.

Verzorging

Water

De Schefflera heeft relatief weinig water nodig, omdat het van oorsprong ook in warme temperaturen groeit. Het beste is om de grond dus lichtvochtig te houden. Dit doet u door regelmatig te voelen of de potgrond nog vochtig is. Wanneer de potgrond bijna droog is, kunt u de plant weer water geven. In de winter zal de Schefflera minder water nodig hebben dan in de zomer. Teveel water is niet goed voor de Schefflera. Het water blijft dan vaak onder in de pot staan, waardoor de wortels gaan rotten.

Besproeien

Een regelmatige sproeibeurt stelt de Schefflera erg op prijs, omdat de luchtvochtigheid dan hoger wordt. Bij een te lage luchtvochtigheid kan de Schefflera bladeren verliezen of bruine randen krijgen. Besproei de Schefflera dus 1x per week met lauw water. Naast dat een regelmatige sproeibeurt de vitaliteit verhoogt, zorgt het ook voor een hogere sierwaarde, het verwijdert ophopend stof en voorkomt eventueel beginnend ongedierte.

Voeding

Ook wat betreft voeding heeft de Schefflera weinig nodig, maar in de lente en zomer zijn de meeste voedingsstoffen in de aarde na 6 tot 8 weken toch verbruikt. Dan kunt u de Schefflera bijvoeden met Pokon Groene plantenvoeding. In de winter staat de Schefflera op rust en heeft het geen extra voeding nodig. Lees van tevoren goed de bijsluiter, zodat u de juiste dosering geeft. Het is beter te weinig voeding te geven dan te veel, anders kunnen de wortels van de plant dichtslaan of verbranden

Verpotten

Verpot de Schefflera elke drie jaar of wanneer de pot te klein wordt. Daarnaast is het het beste om elk jaar de grond te voorzien van een verse toplaag. Verpot bij voorkeur in de lenteperiode, zodat de beschadiging aan de wortels minimaal is. Zorg voor een pot die groot genoeg is, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Bovendien zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer en zal de Schefflera minder snel zonder water komen te staan

Ziektes

De Schefflera heeft weinig last van ongedierte. Toch kan de Schefflera door tocht last krijgen van wolluis, maar deze kunt u gemakkelijk verwijderen door de plant af te spuiten met een plantenspuit. Door uw Schefflera uit de tocht te plaatsen is de kans op wolluis zeer klein.

Giftig

Schefflera's zijn licht giftig. Het sap kan de huid irriteren, dus het beste is om deze kamerplant buiten het bereik van dieren en kinderen te houden.