Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Informatie over de Goudpalm

Areca of Goudpalm is een uitbundige palm die vrij groot groeit. Het is de perfecte plant voor iemand die een vloer-tot-plafon plant wilt en die geen direct zonlicht nodig heeft. Daarnaast verdampt de Areca grote hoeveelheden water, waardoor de vaak te droge lucht in onze kamers een stuk prettiger in te ademen is. Tropisch, groot en gezond, wat wilt u nog meer?

Areca verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Ziektes
  • Giftig
Herkomst Madagascar
Standplaats  Licht, geen direct zonlicht
Verzorging Dood/bruin blad verwijderen
Waterbehoefte Grond vochtig houden, niet te droog of te nat.
Voeding 1x per week bijmesten, niet in de winter
Giftig Nee

Herkomst

De Areca komt oorspronkelijk uit Madagascar, het op drie na grootste tropische eiland ter wereld, maar inmiddels is deze palm over de hele wereld verspreid als kamer- en tuinplant. Deze palm groeit in de natuur als 10 m hoge boom, maar blijft bij ons een stuk kleiner. Hij vormt vanuit het hart steeds nieuwe, veervormige bladeren boven de oude. Die oude bladeren sterven af en laten bij hun aanhechtingspunt een stukje stam ontstaan. Zo wordt het langzaam een boom, maar hij blijft heel lang struikvormig met rietachtige stengels. Palmen hebben alle tijd. Heel rustgevend!

Standplaats

Licht is erg belangrijk voor de Areca, maar het is wel van belang dat de palm dit licht op de juiste manier krijgt. De Areca kan namelijk niet tegen direct zonlicht (in de natuur groeit de Areca vaak in de schaduw van grotere palmen). Om dit felle zonlicht te ontwijken kunt u het beste uw Areca een plekje geven voor een raam dat op het noorden ligt. Heeft u die mogelijkheid niet? Zorg er dan voor dat de Areca niet te dicht bij het raam staat. Als de bladeren geel worden, krijgt de palm te veel direct zonlicht. Haal dan de palm daar weg en zoek een andere plaats uit.

Verzorging

Water

Watergeven aan de Areca kan lastig zijn. De palm heeft een altijd vochtige grond nodig, zonder dat de grond uitdroogt of te nat wordt. Daarnaast krijgt de Areca graag meerdere keren een klein beetje water. Als er van deze planning wordt afgeweken, schrikt de palm en kan er van alles mis gaan (groei stopt, bladverlies, etc.). Het voordeel is dat de palm snel groeit en hier dus ook redelijk snel weer overheen is. Wij kunnen u een handje helpen met een vochtigheidsmeter! Bestel die bij uw palm en deze meter geeft dan een signaal wanneer de grond te droog is.

Besproeien

Om ziektes te voorkomen kunt u de Areca 2x keer per de week besproeien met water. Hiermee maakt u de bladeren weer mooi schoon, maar voorkomt u ook ziektes als spint of luizen. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid laag, dus dan kan de Areca het extra goed gebruiken.

Voeding

Voeding is voor deze palm erg belangrijk. De Areca groeit snel en heeft daardoor veel voedingsstoffen nodig. Geef in de zomermaanden 1x per week een scheutje Pokon Palm voeding, zodat de groei kan doorzetten. Sla in de wintermaanden de voeding over, want dan is de groei gepauzeerd. Pokon Palmvoeding is verkrijgbaar in ons assortiment. Check de verpakking voor de juiste dosering. Snoeien Als de bladeren van de Areca bruin worden, kunt u deze het beste afknippen bij de stam. Op deze manier hoeft de palm er geen energie meer in te stoppen en kan alles worden geinvesteerd in nieuwe bladeren. De Areca heeft een vrij hoge bladwisseling. Het verliest snel blad, maar maakt ook snel weer nieuw blad aan!

Verpotten

Omdat de Areca een snelgroeiende palm is, is het verstandig de plant direct na aanschaf in een ruime pot te zetten. Als u de palm later wilt verpotten, is het voorjaar de beste tijd hiervoor. Door te kiezen voor een ruime pot, heeft de plant een grotere waterbuffer en zal de grond minder snel uitdrogen. De oude potgrond kan worden aangevuld met speciale potgrond voor palmen of universele potgrond.

Ziektes

De Areca groeit van nature in vochtige omstandigheden. Een droge lucht maakt de kamerplant vatbaarder voor spint en wolluis, dus besproei de plant regelmatig met water om het te voorkomen. Als de Areca palm toch last heeft van ongedierte raden wij aan dit zo snel mogelijk te bestrijden met biologische of chemische bestrijdingsmiddelen.

Giftig

De Areca is niet giftig.