Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Euphorbia

De Euphorbia is misschien wel dé plant waar je aan denkt bij het woord cactus. Toch is deze plant officieel geen cactus. De Euphorbia is namelijk familie van de wolfsmelkplanten (de Euphorbiaceae). Een officiële cactus scheidt geen wolfsmelk uit, terwijl de Euphorbia dat wel doet. Wolfsmelk is de witte vloeistof die uit de plant kan komen wanneer deze beschadigd is. De Euphorbia kan wel (zoals een echte cactus) veel water opslaan en heeft dus niet veel water nodig. Dit maakt de plant gemakkelijk te verzorgen en daarom is de plant prima geschikt voor iemand met nog niet zoveel ervaring met planten.

Herkomst Azië en Afrika Waterbehoefte Weinig water nodig
Standplaats Kan goed tegen licht, maar kan ook met iets minder licht Voeding Niet te veel voeding geven
Verzorging Gemakkelijk te verzorgen Giftig Ja, de plant is giftig
Euphorbia water geven
Watergift

Hoewel de Euphorbia’s officieel geen cactussen zijn worden ze het liefst wel zo behandeld. De meeste Euphorbia’s kunnen redelijk lang zonder water. Doordat ze weinig huidmondjes hebben verdampen ze minder snel water en kunnen ze langer in droge grond overleven dan andere planten. De Euphorbia kan veel water vasthouden en dus kunt u in de zomer tussen gietbeurten door de grond gerust laten opdrogen. Bij teveel water is er kans op wortelrot. In de winter heeft de plant minder water nodig. Zo overleeft de plant eenvoudig een periode van twee maanden zonder water. Te veel water zorgt vaak voor problemen, te weinig bijna nooit.

Snoeien

Het snoeien van de Euphorbia kan, maar daarbij moet u wel goed opletten. Bij het snoeien van deze plant komt vaak wit vocht uit de ‘wond’ van de plant. Dit is wolfsmelk en dit is giftig en kan irriteren op de huid en in de ogen. De wond die ontstaat bij het snoeien kunt u dichten met as uit bijvoorbeeld een barbecue. Dit dichten is nodig om infecties te voorkomen. Bij sommige Euphorbia soorten zal bij het snoeien een dusdanig grote wond ontstaan dat u dit beter niet kunt doen. Die wonden zijn niet goed te dichten en dus is de kans groot dat de plant dit niet zal overleven.

Standplaats Euphorbia
Licht en warmte

De Euphorbia kan goed tegen licht, maar kan ook op plekken met wat minder licht staan. Van nature groeit deze plant in warmere landen en een plek bij het raam is dan ook niet erg. In de zomer kan de Euphorbia ook buiten staan. Let bij het kiezen van de standplaats op de invloed van het watergebruik. Hoe minder licht de plant krijgt hoe minder water hij zal verbruiken. De kans dat u dan per ongeluk te veel water geeft is dan groter en dit zou wortelrot kunnen veroorzaken.

Euphorbia verpotten
Verpotten

De Euphorbia kan redelijk groeien en daarom is het soms nodig om deze te verpotten. Het verpotten van de Euphorbia kan gewoon op de ‘normale’ manier. U gebruikt een pot die ongeveer 20% groter is dan de vorige en vult de plant bij met universele potgrond (bij voorkeur gemengd met hydrokorrels of vulkastrat) of speciale cactus potgrond. Echter is het door de stekels van de Euphorbia wel iets lastiger om dit te doen. Daarom is het handig om dit met twee personen te doen. Hierbij tilt iemand de plant op en de ander haalt de pot eraf en zet de nieuwe pot eronder. U kunt ervoor kiezen om de plant in te wikkelen met een handdoek om zo te voorkomen dat u wordt geprikt. Stevige handschoenen zouden ook moeten helpen.

Stekken

Bij het stekken van een Euphorbia kan er vocht uit de ‘wond’ van de plant komen. Dit vocht is de wolfsmelk en kan irriteren op de huid en in de ogen. Pas daarom goed op als u de plant wil stekken.

Voeding Euphorbia
Voeding

De voeding die u het best kunt gebruiken bij de Euphorbia is cactusvoeding. De Euphorbia verbruikt niet veel voeding. U hoeft daarom maar bij 1 van de 4 keer dat u water geeft voeding erbij te doen (of ¼ van de dosering die op de verpakking staat). De voeding hoeft ook alleen te worden toegediend in de lente en zomer en niet in de herfst en winter.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Er zijn veel verschillende soorten van de Euphorbia’s. Deze zijn ook verschillend gevoelig voor ziektes en ongedierte.

Giftig

Bij beschadiging of snoeien kan er wit vocht vrij komen. Deze wolfsmelk is giftig en kan zorgen voor irritatie op de huid en in de ogen.

Euphorbia Erytrea

De Euphorbia Erytrea is een echte plant zoals je deze kent uit de cowboyfilms. Het is een lange stekelige plant met veel kleine vertakkingen. De Euphorbia Erytrea is mooi groen en in de wintermaanden krijgt hij zelfs kleine bladeren. 

Euphorbia Tetra

De Euphorbia Tetra heeft een soort '+' vorm als stam als je van bovenaf kijkt. Ook de vertakkingen hebben deze vorm. De stam is een beetje donker groen en iets breder als bij de meeste andere Euphorbia soorten. 

Euphorbia Myrtillocactus

De Euphorbia Myrtillocactus heeft een iets rondere stam en vertakkingen. De plant heeft een wat blauwgroenere kleur en is uitgerust met veel scherpe naalden. De vertakkingen groeien vaak boven de stam uit wat je niet vaak ziet bij andere Euphorbia soorten.

Euphorbia Ingens

De Euphorbia Ingens is een plant met iets minder vertakkingen dan bij andere Euphorbia soorten. Ook zijn deze vertakkingen vaak iets minder lang. De Euphorbia Ingens heeft vaak minder scherpe naalden aan het blad zitten dan de meeste andere Euphorbia soorten.