Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Citroenboom (Citrus Limonia)

De Citrus Limonia of citroenboom is een geurende plant met een prachtig uiterlijk dankzij haar felgele vruchten. Je veracht het misschien niet, maar zelfs in ons koude kikkerlandje komt de citroenboom tot bloei. In mei groeien en wit-roze bloemen aan de boom waarna de bekende citroenen hieruit voortkomen. In de zomer kan de Citrus Limonia buiten staan en uw terras opvrolijken!

Herkomst Zuidoost-Azië, Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied Waterbehoefte Grond moet droog aanvoelen, dan pas water
Standplaats Licht tot zonnig Voeding Wekelijks bijmesten, niet in de winter
Verzorging Jaarlijks snoeien Giftig Nee
Citroenboom verzorging
Watergift

De citroenboom vraagt in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 à 3 keer per week een scheut water is dan ook niet overbodig. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen, vóórdat de volgende scheut water wordt gegeven. In de wintermaanden is 1 keer per maand een scheut water voldoende, zodat de kluit niet geheel uitdroogt. Om ervoor te zorgen dat er geen water in de pot blijft staan, raden we aan 20 cm hydrokorrels op de bodem te leggen. Dit voorkomt dat de wortels van de Citrus Limonia gaan rotten.

Standplaats Citroenboom
Licht en warmte

De citroenboom houdt van een warme, zonnige standplaats. Bij volledig volle zon in het voorjaar en de zomer is het echter verstandig om de boom na een tijdje in de schaduw te zetten, anders kan het blad verbranden. Plant de citroenboom in voedingsrijke, vochtige bodem en in een ruime pot. In de winter kan de plant geen temperaturen onder de 0°C verdragen, dus zet de plant binnen op een koele/onverwarmde en lichte plek óf zorg voor bescherming in de vorm van tempex of noppenfolie in de pot en vliesdoek en warmtekabel/lichtslang om de plant zelf. 

Citroenboom verpotten
Verpotten

Als de temperatuur in het voorjaar oploopt, zal de citroenboom weer gaan groeien. Dit is het ideale moment om de boom te verpotten. Vul de huidige potgrond aan met nieuwe universele potgrond wanneer u de boom in de nieuwe pot plaatst.

De juiste pot

Planten in een grotere pot hebben meer ruimte om te groeien en dat geldt zeker voor een citroenboom (en andere citrussoorten). Voor elk deel wortels zijn er vier delen takken en bladeren. Door de takken en bladeren op te meten, zou u dus kunnen uitrekenen hoe groot de pot moet zijn!

Voeding Citroenboom
Voeding

Tijdens de groeiperiode heeft de citroenboom veel energie nodig en is het verstandig om de plant wekelijks bij te voeden met Ecostyle Citrus- en Olijfvoeding. Bekijk de verpakking van het product voor de juiste dosering. In de winter staat de groei op rust en heeft de plant geen extra voeding nodig.

Snoeien

Ook in de winter kan de citroenboom bloeien en vruchten blijven geven. Het is dan ook nodig om regelmatig of jaarlijks te snoeien voordat de groeiperiode begint (april). Dit zorgt voor kwalitatief betere bloemen en vruchten en bevordert de vorm van de citroenen. De boom kan in de winterperiode blad verliezen maar loopt in het voorjaar weer uit.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Het kan voorkomen dat de citroenboom verkleurde, vervormde of vallende bladeren heeft. In dat geval is er vaak iets mis met de hoeveelheid licht, water of voeding die de plant krijgt. Probeer hier veranderingen in aan te brengen en te ontdekken welke factor de boosdoener is. Als de citroenboom last heeft van insecten kunt u dit verhelpen met chemische of biologische ongedierte bestrijding.

Giftig

De citroenboom en de vruchten zijn niet giftig.

Citroenboom

De citroenboom heeft een zeer tropisch uiterlijk en wordt dan ook vaak in verband gebracht met warme oorden. Toch doet de Citrus Limonia het ook in Nederland erg goed! Een citroenboom is dan ook de manier om uw terras een zomerse uitstraling te geven. Bovendien ruiken de bloemen van deze boom ook ontzettend lekker.

Citroenboom op rek

Wilt u een blikvanger toevoegen aan uw terras of interieur? Kies dan voor een citroenboom op rek. Hiermee tovert u uw terras of balkon om tot tropisch paradijs en waant u zich in een echte taverne. De frisgroene bladeren en prachtige gele vruchten vrolijken de hele omgeving op!