Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Citroenboom Citrus Limonia | Informatie

De Citrus Limonia of citroenboom is een geurende plant met een prachtig uiterlijk door haar felgele vruchten. Ook in ons Hollands klimaat krijgt deze plant wit/roze bloemen in mei, gevolgd door vruchten. In de zomer kunnen ze buiten staan en uw terras opvrolijken! Bestel de kamerplanten op Fleur-direct.be.

Citroenboom verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Gevoelig voor
  • Giftig
Herkomst Zuidoost-Azië, Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied
Standplaats Licht tot zonnig
Verzorging Jaarlijks snoeien
Waterbehoefte Grond moet droog aanvoelen, dan pas water
Voeding Wekelijks bijmesten, niet in de winter
Giftig Nee

Herkomst

De citroenboom behoort tot het geslacht Citrus. Deze bomen en struiken dragen citrusvruchten en worden al duizenden jaren door de mens geteeld. De meeste citrusvruchten zijn erg sappig en bevatten veel vitamine C. De bomen groeien vooral in warme landen, zoals in Spanje, Griekenland, Italië en Israël. Volgens archeologische vondsten vind het fruit zijn oorsprong in Zuidoost-Azië, voordat de bomen het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied bereikte. De citroenboom (Citrus Limonia) is een ondersoort van de 3 “oersoorten” en kenmerkt zich door zijn fraaie vertakkingen en heerlijk geurende blad en bloesem.

Standplaats

De citroenboom houdt van een warme, zonnige plaats. Bij volledig volle zon in het voorjaar en de zomer is het verstandig om de boom na een tijdje in de schaduw te zetten, anders kan het blad verbranden. Plant de citroenboom in voedingsrijke, vochtige bodem en in een ruime pot. In de winter kan de plant geen temperaturen onder de 0°C verdragen, dus zet de plant binnen op een koele/onverwarmde plek óf zorg voor bescherming in de vorm van tempex of noppenfolie in de pot en vliesdoek en warmtekabel/lichtslang om de plant zelf. Zorg in de winter voor een lichtrijke plek tussen de 0 en 15 graden.

Verzorging

Water

De citroenboom vraag in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 à 3 keer per week een scheut water. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen, vóórdat de volgende scheut water wordt gegeven. In de wintermaanden is 1 keer per maand een scheut water voldoende, zodat de kluit niet geheel uitdroogt. Om ervoor te zorgen dat er geen water in de pot blijft staan, raden we aan 20 cm hydrokorrels op de bodem te leggen.

Voeding

Tijdens de groeiperiode heeft de citroenboom veel energie nodig en wordt er aangeraden de plant wekelijks bij te voeden met Ecostyle Citrus en Olijfvoeding. Bekijk de verpakking van het product voor de juiste dosering. In de winter staat de groei op rust en heeft de plant het dus niet nodig.

Snoeien

Ook in de winter kan de citroenboom bloeien en vruchten blijven geven. Het is dan ook nodig om regelmatig of jaarlijks te snoeien voordat de groeiperiode begint (april). Dit zorgt voor kwalitatief betere bloemen en vruchten en bevorderd de vorm van de citroenen. De boom kan in de winterperiode blad verliezen maar loopt in het voorjaar weer uit.

Verpotten

Als de temperatuur in het voorjaar oploopt, zal de citroenboom weer gaan groeien. Dit is het ideale moment om de boom te verpotten. Planten in een grotere pot hebben meer ruimte om te groeien en dat is zeker zo voor een citroenboom (en andere citrussoorten). Voor elk deel wortels zijn er vier delen takken en bladeren. Door de takken en bladeren op te meten, zou u dus kunnen uitrekenen hoe groot de pot moet zijn! Vul de huidige potgrond aan met nieuwe universele potgrond.

Ziektes

Het kan voorkomen dat de citroenboom verkleurde, vervormde of vallende bladeren heeft. In dat geval is er vaak iets mis met de hoeveelheid licht, water of voeding dat de plant krijgt. Probeer hier veranderingen in aan te brengen (zie aanwijzingen hierboven) en waarschijnlijk gaat het dan beter. Als de citroenboom last heeft van insecten, moet dat worden verholpen met chemische of biologische ongedierte bestrijding.

Giftig

De citroenboom en de vruchten ervan zijn niet giftig.