Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Vind hier meer informatie over de Cycas

De Cycas heeft verschillende Nederlandse namen, zoals de Vredespalm en Varenpalm. De Cycas is een erg karakteristieke plant dat veel weg heeft van een palm, maar schijn bedriegt! De Cycas behoort eigenlijk tot de varens. Maar in tegenstelling tot de varens, worden deze bladeren na verloop van tijd hard en puntig. Een goede bescherming dus!

Cycas verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Gevoelig voor
  • Giftig
Herkomst Zuid-Oost Azië
Standplaats Licht, geen direct zonlicht
Verzorging Dood blad weghalen
Waterbehoefte Grond vochtig houden
Voeding Niet noodzakelijk
Giftig Ja

Herkomst

De oorsprong van de Cycas ligt in Zuid-Oost Azië, maar tegenwoordig zijn ze ook steeds vaker terug te vinden rond de Middellandse zee. De naam doet vermoeden dat de Cycas behoort tot de palm, maar in werkelijkheid behoort deze plant tot de varens. Dit is vooral terug te zien in de manier van groeien. De Cycas rolt zijn bladeren uit, net zoals een varen dat doet. In tegenstelling tot veel andere varens worden de bladeren van de Cycas na verloop van tijd hard en stevig. De Cycas ontpopt zich dan tot oersterke plant!

Standplaats

De Cycas gedijt het beste in een lichte omgeving, zonder direct zonlicht. Een raam op het noorden of een paar meter van een raam op het zuiden, dat zijn de beste plekken. Zet de Cycas niet op een te donkere plek, hierdoor zal de groei stagneren en de plant langzaam doodgaan!

Verzorging

Water

De Cycas heeft niet veel water nodig, wat het tot een gemakkelijke plant maakt. Als de Cycas voor een tijdje droog staat, is dat geen probleem. Let vervolgens nauwkeurig op de hoeveelheid water; de Cycas kan niet tegen natte voeten! Als u water geeft, zorg dan dat de grond vochtig is, maar niet te nat. Bij een te natte grond kunnen de wortels van de Cycas gaan rotten.

Voeding

Het groeiproces van de Cycas gaat erg langzaam, dus de plant heeft weinig extra voedingsstoffen nodig. Wilt u de Cycas toch graag nog wat extra voeding geven, doe dit dan alleen in de zomermaanden. In de winter hebben kamerplanten altijd een soort De Cycas heeft verschillende Nederlandse namen, zoals de Vredespalm en Varenpalm. De Cycas is een erg karakteristieke plant dat veel weg heeft van een palm, maar schijn bedriegt! De Cycas behoort eigenlijk tot de varens. Maar in tegenstelling tot de varens, worden deze bladeren na verloop van tijd hard en puntig. Een goede bescherming dus! TIP: Bekijk ook eens onze kamerplantenvoeding ‘winterslaap/rustperiode’. In de zomermaanden is het van belang dat u maar 1/4 e van de aanbevolen voeding geeft! Van teveel voeding kan de Cycas schade oplopen en zelfs doodgaan! Hierdoor zult u dus het tegenovergestelde bereiken.

Verpotten

Omdat de Cycas langzaam groeit is verpotten niet vaak nodig. Maar hoe groter de plant, hoe meer wortels het nodig heeft. Dus uiteindelijk zal ook de Cycas moeten worden verpot (ongeveer om de 3 jaar). Neem een pot die minstens 20% breder is dan zijn voorganger en verpot de Cycas bij voorkeur in de lente. Dan heeft de plant genoeg energie om eventuele beschadigingen snel te repareren.

Gevoelig voor

Op de hoofdnerf van de Cycas kan schildluis voor komen. Deze luizen nestelen zich op de hoofdnerf, waar ze bepaalde voedingstoffen aan de plant onttrekken. Door de plant regelmatig te besproeien met water, zal schildluis zich minder snel vestigen op de Cycas. Als de luis erg hardnekkig is, kunt u kiezen voor biologische of chemische ongediertebestrijding.

Giftig

De Cycas is matig giftig. Plaats de plant buiten bereik van dieren en kinderen.