Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Dracaena | Plantengids

De Dracaena of Drakenbloedboom is erg goed in het zuiveren van de lucht en is zelfs één van de beste planten in het verwijderen van bepaalde giftige stoffen(xyleen en trichloorethyleen)! Het is een sterke plant die gemakkelijk te verzorgen is. Daarnaast brengt de Dracaena een warme sfeer in uw kamer. Gezond, makkelijk en sfeervol, wat wilt u nog meer?

Herkomst Azië, Afrika en Midden-Amerika
Standplaats Licht, geen direct zonlicht
Verzorging Dood/bruin blad verwijderen
Waterbehoefte Licht laten opdrogen, dan pas water geven
Voeding Niet noodzakelijk
Giftig Ja

Herkomst

De Dracaena komt van oorsprong uit de warme gebieden van Azië, Afrika en Midden Amerika. Dracaena komt van het Griekse ‘drakaina’, wat vrouwtjesdraak betekent. De plant kreeg deze naam doordat sommige Dracaena’s, zoals de Dracaena Draco rood sap bezitten, dat als drakenbloed gezien werd. In de natuur groeien Dracaena’s uit tot bomen (er staan 2 grote exemplaren in Tenerife, Icod de los Vinos), maar in de huiskamer worden ze meestal niet groter dan een flinke struik. Naarmate ze ouder en groter worden zullen ze meer gaan vertakken.

Standplaats

De Dracaena kan zowel op een donkere als lichte plaats staan, maar let op dat de hoeveelheid licht juist is. Bij direct zonlicht worden de bladeren geel en bij te weinig zonlicht groeit de Dracaena niet. Kijk naar de kleur van de bladeren: hoe donkerder de bladeren, hoe donkerder de plek. Drie tot vijf uur daglicht op een dag is prima! Voorkom dat hij op de tocht staat, want dan kan hij bruine punten krijgen. De Dracaena is een tropische plant en de standplaats is dus ook niet snel te warm, maar wel te koud! Houd een minimale temperatuur aan van 12°C.

Verzorging

Water

Omdat de Dracaena van nature in een warm klimaat leeft, verbruikt kleine hoeveelheden water. Let op dat er geen laag water in de pot blijft staan, want dan kunnen de wortels en stam gaan rotten. Laat de grond tussen de gietbeurten door dus licht opdrogen (niet kurkdroog). Eens per week water geven zal voldoende zijn, in de winter minder vaak. Bij twijfel: beter te weinig water dan te veel! Als de Dracaena op een donkere en koudere plek staan, heeft het minder water nodig dan wanneer het op een lichte en warme plek staat.

Voeding

Voedingsstoffen zijn voor elke plant belangrijk en in een pot zullen die na een tijdje zijn opgebruikt. Daarom is het belangrijk dat de Dracaena om de week een scheutje Pokon plantenvoeding te geven. Let op: doe dit niet in de herfst en winter, want dan is de rustperiode van de Dracaena en heeft het geen extra voeding nodig. Lees goed de bijsluiter of de verpakking voor de dosering! Overvoeding is schadelijk voor de Dracaena, de grond wordt dan erg zuur en hierdoor kan wortelschade optreden.

Verpotten

Eens per 2 jaar kan de Dracaena in de lente worden verpot (of direct na aanschaf). Het kan eerder of later, als de pot maar niet te klein wordt voor de Dracaena. Zorg voor een pot die groot genoeg is, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Bovendien zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer en zal de plant minder snel zonder water komen te staan.

Gevoelig voor

De Dracaena is niet erg gevoelig voor ongedierte, maar als ze er toch last van krijgen, zijn het meestal luizen of spint. Beide kunt u voorkomen door de plant af en toe te besproeien, want ze houden niet van vocht. Als het besproeien niet werkt, kunt u overgaan op biologische of chemische ongedierte bestrijding. Lees altijd de bijsluiter voor het juiste gebruik van het product.

Giftig

De Dracaena is niet giftig voor kinderen, maar voor huisdieren kan de plant wel giftig zijn (niet levensgevaarlijk). Neem voor de zekerheid altijd contact op met de huisarts/dierenarts na inname.