Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Caryota

De Caryota of Vissenstaartpalm is een plant met een unieke uitstraling en een ideale plant voor op kantoor. De bladeren hebben de vorm van een vissenstaart, die in het licht mooie schaduwen geven. De Caryota staat bekend als de ‘handreiking van de goden’ en met zo’n mooie plant in uw huiskamer geeft het ook zeker een koninklijk karakter.

Herkomst Azië en Australië
Standplaats Licht tot schaduw
Verzorging Besproeien
Waterbehoefte Grond vochtig houden, 1-2x in de week water
Voeding 1x in de twee weken
Giftig Nee

Herkomst

Van oorsprong komt de Caryota uit Azië en Australië en behoort tot de palmenfamilie. In de natuur kan de Caryota tot wel 8 meter hoog worden met bladeren van 3 meter lang. De bladeren zijn dan ook de pracht van deze plant. Het driehoekige groene blad lijkt een beetje op een vissenstaart, wat de Caryota in Nederland de bijnaam Vissenstaartpalm heeft opgeleverd.

Standplaats

De Caryota is niet heel moeilijk wat betreft standplaats en kan zowel op een lichte als een schaduwrijke plek staan. Het is moeilijk te bepalen of de plek die u heeft uitgekozen de juiste is, maar als u ziet dat de groei stagneert of dat de plant te weinig bladeren maakt, dan is de plek te donker. Als de bladeren licht worden of van kleur verschieten, dan staat de plant te licht.

Verzorging

Water

Net zoals andere palmen moet de Caryota in een constant vochtige grond staan. Toch is de plant gevoelig voor natte voeten, dus zorg dat er geen laagje water onderin de pot ontstaat. Geef regelmatig kleine beetjes water (1x per week in de zomer, 1x per twee weken in de winter). De hoeveelheid water is afhankelijk van de grootte van de plant en de lichtintensiteit. Het moet dus per plant worden afgesteld en het beste is om dat als volgt te doen: begin met kleine hoeveelheden water en chekc na 4 dagen of de grond nog nat is. Zo ja, vermidner dan de watergift. U kunt het uzelf ook gemakkelijker maken en een vochtigheidsmeter aanschaffen. Deze meter geeft aan wanneer de Caryota weer water nodig heeft!

Besproeien

Het besproeien van de Caryota is niet noodzakelijk, maar kan wel voordelig zijn. De gezondheid en vitaliteit van de plant kan afnemen wanneer de radiator een te droge lucht veroorzaakt. Vooral tijdens de winter kan de plant dus wel een sproeibeurt gebruiken. Daarnaast werkt een regelmatige sproeibeurt preventief tegen ongedierte.

Voeding

De Caryota heeft veel voedingsstoffen nodig om groen en sierlijk te blijven. Daarom is het nodig de Caryota één keer in de twee weken Pokon Palmenvoeding te geven. Op die manier weet u zeker dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat en kunt u extra lang genieten van de plant. Lees voor gebruik de bijsluiter/verpakking voor de juiste dosering.

Verpotten

Als u de groei van de Caryota wilt stimuleren, kunt u de plant in een nieuwe, grotere pot zetten. Dit kunt u het beste doen na 2 of 3 jaar of direct na aanschaf. Op die manier hebben de wortels meer ruimte en wordt de groei van de Caryota gestimuleerd. Daarnaast zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer en zal de Caryota minder snel zonder water komen te staan. Verpot de Caryota bij voorkeur in het voorjaar, zodat eventuele beschadigingen aan de wortels sneller worden hersteld.

Ziektes

Afgezien van luis heeft de Caryota weinig last van ziektes. Om luis te voorkomen kunt u de plant regelmatig besproeien met water, want dit ongedierte heeft een hekel aan vocht. Door de plant regelmatig te controleren, worden eventuele luizen sneller opgemerkt en bestreden. Op die manier is de kans op succes groter. Kies biologische of chemische bestrijdingsmiddelen om luis te bestrijden. Lees van tevoren goed de bijsluiter voor de juiste dosering.

Giftig

De Caryota is niet giftig.