Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Asplenium

Asplenium nidus of Vogelnestvaren is een varen met elegant appelgroen blad. De bladeren zijn groot, met gegolfde rand en zijn vaak niet groter dan 50cm lang en 10-20 cm breed. Ze zijn fel appelgroen met een zwarte hoofdnerf. De Asplenium kan overal in huis goed tot zijn recht komen en heeft luchtzuiverende eigenschappen. Lees hier alles over de verzorging, standplaats en meer.

Herkomst Afrika, Australië en Azië Waterbehoefte Grond moet vochtig aanvoelen, niet nat
Standplaats Licht, geen volle zon Voeding 1x per maand, niet in de winter
Verzorging Dood blad weghalen en regelmatig besproeien Giftig Nee
Verzorging
Watergift

Zorg dat de grond vochtig blijft, maar er moet geen water in de pot blijven staan. De Aspleniums met een glanzend groen blad hebben minder vocht nodig dan Aspleniums met een fijn dun blad. De Asplenium kan slecht tegen kalk in de potgrond, dus het beste is om regenwater te gebruiken. Bij te veel zout in de potgrond (overbemesting), kunt u de kluit dompelen in lauw water.

Besproeien

De Asplenium houdt van een omgeving met een hoge luchtvochtigheid (>60%), dus een regelmatige sproeibeurt wordt op prijs gesteld. Gebruik hiervoor lauw water en het liefst regenwater! Koud kraanwater is niet goed voor de plant. ’s Winters is de luchtvochtigheid in onze huiskamers het laagst, dus vooral dan kan de varen het goed gebruiken. Neem daarbij ook de onderkant van de bladeren mee, om ongedierte te voorkomen.

Standplaats Asplenium
Licht en warmte

De Asplenium moet in de zogenoemde “halfschaduw” staan. Dit is op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Een raamkozijn aan de schaduwkant van het huis is bijvoorbeeld perfect. De ideale temperatuur voor de Asplenium is 18-30 °C, met een minimum van 10 °C.

Asplenium verpotten
Verpotten

Verpot de plant om de 1 à 2 jaar in het voorjaar (maart is het beste) en gebruik een pot die slechts 1 maat groter is. In de natuur groeit de Asplenium op kleine humusophopingen. Ze hebben dus geen hele grote pot nodig. Zorg er echter wel voor dat de pot niet té klein is; grotere exemplaren in een te kleine pot kunnen omvallen.

De juiste pot

Voor het verpotten van de Asplenium kunt u iedere pot kiezen die u wilt. Kies bijvoorbeeld voor een sierlijke hoge pot of een mooie vierkante pot. Hierin komt de plant goed tot z'n recht.

Potgrond en hydrocultuur

Wanneer u de plant gaat verpotten kunt u de kluit aanvullen met universele potgrond. Hiermee biedt u de plant voldoende voeding en ruimte om verder te kunnen groeien.

Voeding Asplenium
Voeding

Tijdens de groeiperiode kan de Asplenium één keer per maand worden bijgemest. Gebruik hiervoor universele meststof. Bekijk de verpakking van het product voor de juiste dosering. In de winter staat de groei op rust en heeft de Asplenium het dus niet nodig.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Bij de Asplenium kan het voorkomen dat de bladeren een bruine kleur krijgen. Dit kan verschillende oorzaken hebben en een bijpassende oplossing:

• Ongunstige groeiomstandigheden (standplaats/voeding/water)

• Overmatige watergifte (geef minder water)

• Te kalkrijk en koud gietwater (gebruik regenwater op kamertemperatuur)

• Te rijke bemesting waardoor verzouting van de bodem ontstaat (kluit onderdompelen)

• Schimmels tasten de wortels aan (geef minder water)

• Te droge lucht (besproei de bladeren).

Giftig

De Asplenium is niet giftig voor mens en dier.

Asplenium Amy

De Asplenium Amy staat bekend om de wilde uiteinden van de bladeren. In tegenstelling tot veel andere Asplenium soorten heeft de Asplenium Amy enkel aan de uiteinden van het blad een golvende rand. Dit zorgt voor een speels en vrolijk effect. 

Asplenium Osaka

De Asplenium Osaka is misschien wel de meest opvallende soort met de extra golvende bladranden. De kronkels die ontstaan geven de plant een grappige en vrolijke uitstraling. Deze plant is dan ook erg populair als kamerplant.

Asplenium Antiquum

De Asplenium Antiquum heeft unieke bladeren. Aan de onderkant van het blad lopen namelijk donkere lijntjes langs de bladnerf. Dit geeft de plant z'n unieke uitstraling. Als blikvanger is de Asplenium Antiquum dan ook zeer geschikt.