Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Bonsai

De Bonsai is wereldwijd bekend vanwege de kleine groeiwijze, waardoor ze lijken op miniatuur boompjes. Oorspronkelijk groeien deze plantensoorten (de bekendste Bonsai is de Ficus) niet klein en is het een kunst om de planten op deze manier te laten groeien, ook wanneer ze bij u in de kamer staan. Gaat u de uitdaging aan?

Herkomst China en Japan Waterbehoefte Afhankelijk van het soort
Standplaats Afhankelijk van het soort Voeding Regelmatig met Pokon Bonsaivoeding
Verzorging Regelmatig in model snoeien Giftig Ja
Verzorging
Algemeen

De verschillende Bonsai-soorten hebben ieder een eigen waterbehoeften. Bij alle soorten geldt dat er geen water in de pot mag blijven staan, want dit kan zorgen voor wortelrot.

Ficus, Olijf en Ilex

Bij de Ficus, Olijf en Ilex geldt dat de potgrond vochtig moet blijven, maar niet nat! In de lente- en zomermaanden is 1x in de 2 weken watergeven voldoende. In de winter krijgen ze een stuk minder water, omdat de groei dan verminderd is. Deze 3 soorten houden ook erg veel van een regelmatige sproeibeurt. Dit zorgt voor een hoge luchtvochtigheid, het voorkomt ongedierte en de bladeren worden ermee schoongemaakt.

Araucaria

De Araucaria slaat water op in de stam, dus deze Bonsai kan een langere periode zonder water. Geef de Araucaria pas water als de potgrond droog aanvoelt en in de winter is het geen enkel probleem als de plant een paar weken geen water krijgt.

Standplaats Bonsai
Licht en warmte

De Ficus kan zowel op een lichte als op een halfschaduw plek staan. Bij de Olijf-versie is het van belang dat de Bonsai zoveel mogelijk licht krijgt, dus bij het raam (mag zonnig)! De Bonsai Ilex is erg makkelijk wat betreft standplaats, want deze plant kan zowel in de zon als in de schaduw! De Araucaria-variant kan beter niet in de zon staan, maar staat wel graag op een lichte plek. Bij alle boomsoorten geldt dat de plant meer water nodig heeft als deze op een warme/zonnige plek staat en dat ze niet teveel verplaatst mogen worden. Bonsais houden namelijk van rust en regelmaat en hebben tijd nodig om zich aan te passen.

Bonsai verpotten
Verpotten

Als de pot van een Bonsai te klein wordt, kan de boom gemakkelijk uitdrogen of te weinig voeding binnen krijgen. Daarom is het cruciaal om de pot op tijd te vervangen voor een grotere variant. Wanneer een Bonsai moet worden verpot, houd dan rekening met de leeftijd van de boom en de boomsoort. Verpot niet op een vast schema, maar check in het begin van de lente of de Bonsai moet worden verpot. Dit doet u door de kluit voorzichtig te verwijderen uit de pot. Als de wortels langs de zijkanten groeien, is het tijd voor een grotere pot. Als de wortels in de grond zitten, kan het nog wachten tot de volgende checkronde. Als de Bonsai verpot moet worden, doe dit dan in het voorjaar, want dan kan de plant eventuele beschadigingen het snelst herstellen. Vul de oude potgrond aan met speciale Bonsai potgrond (dit is bij ons verkrijgbaar).

Voeding Bonsai
Voeding

Regelmatig bemesten tijdens het groeiseizoen is cruciaal voor de gezondheid van de Bonsai. Omdat de Bonsai in redelijk kleine potjes zijn geplant, kunnen de wortels niet uitgebreid op zoek gaan naar voeding. Daarom moeten ze worden bemest om de voedingswaarde van de grond aan te vullen. Bemest de Bonsai tijdens de groeiperiode (vroege lente tot midden herfst), en zorg voor de juiste dosering (check de verpakking). Hiervoor kunt u de Pokon Bonsaivoeding gebruiken.

Snoeien

Het snoeien van een Bonsai is het belangrijkste onderdeel van het houden van een Bonsai! Bomen hebben een natuurlijke neiging om naar boven te groeien, naar het licht, maar dit zorgt ervoor dat de plant minder energie stopt in de onderste en binnenste bladeren. Een Bonsai moet daar juist vele energie in steken, dus moeten de bovenste en buitenste delen worden gesnoeid om in model te blijven. Hierdoor wordt de boom gedwongen om de groei naar de binnen- en onderste delen te herverdelen. Onderhoud-snoei is nodig om de boom in model te houden. Hiervoor moeten de takken en scheuten uit de gewilde grootte en kroon van de boom worden weggesnoeid. Wees niet bang om de Bonsai te snoeien.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Het is belangrijk uw Bonsai af en toe te controleren op ongedierte. Als u beestjes ziet of de bladeren voelen kleverig aan, dan heeft de Bonsai waarschijnlijk last van luizen. Controleer dan ook gelijk even uw andere kamerplanten, vaak hebben in dat geval meerdere planten er last van. Als de plant mag worden besproeid (per soort verschillend), is dat een goed middel om ongedierte te voorkomen. Mocht dat niet helpen en heeft de Bonsai nog steeds last van ongedierte, dan raden wij aan dit direct te bestrijden met een biologisch of chemisch bestrijdingsmiddel. Check altijd de verpakking voor de juiste dosering.

Giftig

De Bonsai Ficus is giftig. Het sap van de plant is irriterend op een droge huid en het eten van de blaadjes kan leiden tot bultjes op de huid. Raadpleeg in dat geval de huisarts of dierenarts voor de behandeling. Bij de Ilex is het verschillend, één ondersoort is giftig, de andere niet. Ga er maar vanuit dat de plant niet eetbaar is en dat de handen moeten worden gewassen na het snoeien. De Olijf en Araucaria zijn gelukkig niet giftig!

Olijfboom Bonsai

De Olijf Bonsai is ontzettend populair vanwege de mooie grijsgroene kleur van de bladeren en de leuke groeiwijze. Met deze plant verveelt u zich nooit en heeft u altijd iets om naar te kijken. 

Ficus Bonsai

De Ficus Bonsai is de meest bekende Bonsai soort en daarmee ook het meest populair in ons land. Deze Bonsai vraagt veel aandacht maar geeft er buitengewone schoonheid voor terug.

Bonsai Araucaria

De Bonsai Araucaria doet denken aan een mix tussen een Bonsai en een dennenboom. Deze intrigerende verschijning zorgt voor een frisse sfeer in huis en zorgt voor prachtige decoratie.

Bonsai Ilex

De Bonsai Ilex heeft misschien wel de meest aparte uitstraling. De verspreidde bladeren langs de golvende stam maken de plant tot een echte blikvanger. Perfect voor in uw woonkamer!