Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

De beste verzorging voor de Aspidistra

De Aspidistra is, in tegenstelling tot de meeste andere kamerplanten, de perfecte plant voor in die donkere, koude hoek. In het wild groeit de Aspidistra als bodembedekker in Japan en Taiwan. In Nederland staat de plant ook wel bekend als de Slagerplant, omdat de Aspidistra goed gedijt met weinig licht en in koude temperaturen (zoals in een slagerij).

Aspidistra verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Ziektes
  • Giftig
Herkomst Japan en Taiwan
Standplaats Schaduw tot licht, geen direct zonlicht 
Verzorging Dood blad weghalen
Waterbehoefte Geef water bij droge grond
Voeding Niet noodzakelijk
Giftig Nee

Herkomst

In de 19e eeuw is de Aspidistra naar het Verenigd Koninkrijk gebracht en van daaruit werd het één van de populairste planten tijdens het Victoriaanse tijdperk. De Aspidistra is namelijk ideaal om in een donker hoekje geplaatst te worden in bijvoorbeeld een Victoriaans salon. Misschien dat de Aspidistra daarom voor een aantal jaren in de vergeethoek is geplaatst. Maar deze sterke plant is weer terug van weggeweest en waarom niet? Het is een uitstekende kamerplant voor beginners, want de Aspidistra is goed bestand tegen verwaarlozing, lage temperaturen en weinig licht. De Aspidistra wordt ook nog eens in verschillende vormen en maten gekweekt. Wat wilt u nog meer?

Standplaats

De standplaats van de Aspidistra is niet van heel groot belang, want op alle plekken in uw huis zal deze plant het uitstekend doen. Met extreme warmte heeft de Aspidistra wel wat moeite, dus zet de plant niet in direct zonlicht of bij de kachel. In dat geval zullen de bladeren van de Aspidistra bruin worden.

Verzorging

Water

Omdat de Aspidistra wortelstokken heeft, kan hij een lange tijd zonder water. Ideaal voor de vergeetachtige watergevers onder ons! Het is beter te weinig water te geven, dan te veel. Dus geef de Aspidistra pas water als de grond droog is (let op: niet uitgedroogd!). Krijgt de Aspidistra bruine vlekken of randen, dan is de grond te vochtig. In dat geval kan er ook wortelrot optreden, dus de grond kan beter te droog zijn, dan te nat!

Voeding

Een echte hardgroeier is de Aspidistra niet. Omdat de plant langzaam groeit, heeft het ook maar weinig voedingsstoffen nodig. Het is dus niet noodzakelijk om de Aspidistra bij te voeden. Wilt u de Aspidistra toch bijvoeden, dan kunt u dat het beste doen door in de zomermaanden uw plant een halve dosering te geven met behulp van Pokon Groene planten voeding.

Verpotten

Omdat de Aspidistra langzaam groeit is verpotten niet vaak nodig. Maar hoe groter de plant, hoe meer wortels het nodig heeft. Dus uiteindelijk zal ook de Aspidistra moeten worden verpot. Het is het beste dit een beetje op het gevoel te doen; is de plant in verhouding veel groter dan de kluit? Dan is het het beste om de Aspidistra te verpotten. Neem een pot die minstens 20% breder is dan zijn voorganger en verpot de Aspidistra bij voorkeur in de lente. Dan heeft de plant genoeg energie om eventuele beschadigingen snel te repareren.

Ziektes

Deze kamerplant is een echte overlever, dus maar weinig ziektes zijn een echt gevaar voor de Aspidistra. Er bestaat een kleine kans dat schildluizen de overhand krijgen op uw Aspidistra. Mocht dit het geval zijn, dan kunt u uw plant het beste biologisch behandelen. Een andere ziekte die zich voor kan doen is wortelrot. Dit betekent dat u uw plant eigenlijk ‘te’ goed verzorgd en te veel water geeft. Geef de plant minder water, zodat de wortelstokken niet langer meer in het water staan.

Giftig

De Aspidistra is niet giftig.