Hoe goed u ook uw best doet om de plant in goede gezondheid te houden, ongedierte en ziektes zullen zich daar niks van aantrekken. Ze kunnen ongemerkt op/in de plant komen en schade aanrichten voor u er erg in heeft. Daarom is het beter om het te voorkomen dan te genezen. Als u de ziekte of het ongedierte pas in een laat stadium opmerkt, is er een grote kans dat de plant het niet zal overleven. Dat klinkt misschien een beetje dramatisch, maar gelukkig zijn er goede bestrijdingsmiddelen. Dus ook als het niet gelukt is om het ongedierte of de ziekte te voorkomen, als u nog op tijd bent kan het nog genezen worden.
Allereerst de oorzaak, want hoe komen de ziektes en ongedierte bij uw plant? De grootste oorzaak is een verzwakte plant. Een plant kan op verschillende manieren verzwakt raken, bijvoorbeeld door teveel of te weinig water, een verkeerde standplaats of teveel of te weinig voeding. Ook als de verzorging perfect is kan de plant nog last krijgen van een ziekte of ongedierte, bijvoorbeeld als het via huisdieren, andere planten of bewoners naar binnen is gebracht.
Zoals het gezegde gaat, is het beter om te voorkomen dan te genezen. Genezen gaat vaak lastig en het brengt de plant altijd schade toe. Er zijn verschillende manieren om ziektes en ongedierte te voorkomen en de eerste is voor-de-hand-liggend:
• Verzorg de plant goed. Als de plant op de juiste plek staat, genoeg water en regelmatig voeding krijgt, raakt de plant niet verzwakt en heeft het een goede weerstand.
• Een tweede manier om ongedierte te voorkomen het regelmatig besproeien met de plantenspuit. In veel woonkamers is de luchtvochtigheid erg laag, wat ongedierte aantrekt. In tegenstelling tot een droge plant, is een vochtige plant niet ideaal voor ongedierte.
• Als laatste kunt u erger voorkomen door de plant regelmatig te controleren op diertjes, afscheiding en vreemde plekken.
Als uw plant toch last krijgt van ziektes of ongedierte, zijn er verschillende manieren waarop u deze kunt bestrijden. Voordat u enige maatregelen neemt, raden we aan om de plant direct af te scheiden van de andere planten. Op die manier voorkomt u verdere besmetting en is het makkelijker om de ziekte of het ongedierte uit te roeien.
• Allereerst kunt u het beste zoveel mogelijk ongedierte of besmette delen verwijderen. Dit kunt u doen door te snoeien of door het met een doek eraf te vegen.
• Als dat niet werkt of het is te veel, kunt u de plant ook een lauwe douche geven en zo het ongedierte verwijderen. Dek dan wel eerst het potgrond af met folie, zodat de plant niet teveel water krijgt.
• Als laatste kunt u de ziekte/het ongedierte met een chemisch of biologische middel bestrijden. Lees van tevoren goed de bijsluiter voor het juiste gebruik.
Als u de ziekte of het ongedierte succesvol heeft bestreden, kunt u nog een maatregel treffen om ervoor te zorgen dat het niet terugkomt. Spuit allereerst de plant schoon met lauw water, om eventuele overtollige bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Daarna verwijdert u de plant uit de pot, maakt de pot goed schoon en klopt zoveel mogelijk aarde van de kluit. Zet de plant vervolgens weer in de schone pot en vul het met nieuwe aarde. Op deze manier verwijdert u ook de kleine achterblijvers.