Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Sansevieria | Handige informatie

De Sansevieria of Vrouwentong, is een heel geschikte plant voor de vergeetachtige watergevers onder ons! De Sansevieria is namelijk een van de makkelijkste kamerplanten. De plant geeft niet alleen een warme uitstraling aan uw kamer, maar is ook luchtzuiverend en zorgt voor een betere luchtvochtigheid. Makkelijk, aantrekkelijk en gezond dus!

Herkomst Afrika en Azië
Standplaats Licht, geen direct zonlicht
Verzorging Dood blad weghalen
Waterbehoefte Grond laten uitdrogen, 1x in de 3 weken water
Voeding 1x per 2 weken bijmesten, niet in de winter
Giftig Ja

Herkomst

De Sansevieria komt oorspronkelijk uit de droge gebieden van Afrika en Azië. Het kenmerkende uiterlijk van de plant (lange, soms dikke, bladeren) werkt in deze woestijngebieden ter bescherming tegen de hitte en de droogte. Sansevieria is vernoemd naar de 18 e -eeuwse prins Raimondo di Sangro, uit het Italiaanse San Severo. De plant is als kamerplant in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. De bekendste is de Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’ (de Vrouwentong) met groene, lange bladeren en een goudgele rand.

Standplaats

Bij de Sansevieria kunt u qua standplaats niet snel iets verkeerd doen. Als de plant erg licht staat, zullen de bladeren lichter kleuren. Als u de donkere bladeren juist mooi vindt, kunt u de plant beter iets verder van het raam afzetten (in het halfschaduw). Hoe verder de Sansevieria van het raam af staat, hoe minder de waterbehoefte en hoe minder de plant zal groeien. Het wordt afgeraden de plant in de schaduw (meer dan 4 meter van het raam) te zetten.

Verzorging

Water

Zoals al gezegd is, is de Sansevieria heel geschikt voor vergeetachtige watergevers. Sterker nog, het is beter voor de plant om een gietbeurt over te slaan, dan om te veel water te krijgen! Al het aarde moet goed zijn opgedroogd, voordat er water gegeven wordt. Bij twijfel is het beter om de Sansevieria geen water te geven. Bij teveel water kunnen de wortels van de Sansevieria verrotten en zal de plant doodgaan. In de winter kan de Sansevieria gerust 6 tot 8 weken zonder water.

Voeding

De Sansevieria heeft geen extra voeding nodig, omdat de plant erg traag groeit. Als u de plant toch graag wilt bijvoeden, geef dan in de lente of zomer een lage dosering van de Pokon Cactus voeding. Lees altijd goed de bijsluiter of de verpakking voor de dosering! De Sansevieria heeft maar ¼ van de aanbevolen dosering nodig. Het is beter te weinig voeding te geven dan te veel, anders kunnen de wortels van de plant dichtslaan of verbranden.

Verpotten

Wat betreft het verpotten is de Sansevieria net zo gemakkelijk als op het gebied van watergeven en bijmesten. De Sansevieria zal het niet snel benauwd krijgen in de pot, maar het kan soms mooier ogen om een te grote plant in een grotere pot te verplaatsen. Doe dit dan in het voorjaar of direct na de aanschaf en vul de oude potgrond aan met universele potgrond.

Gevoelig voor

De Sansevieria is niet gevoelig voor ongedierte en ziektes. Als de plant hier toch last van heeft, is het vaak gemakkelijk te verwijderen met de harde straal van de plantenspuit. Mocht dat niet helpen en heeft de Sansevieria nog steeds last van ongedierte, dan raden wij aan dit direct te bestrijden met een biologisch of chemisch bestrijdingsmiddel. Check de verpakking voor de juiste dosering.

Giftig

De Sansevieria is matig giftig voor mens en dier en het eten ervan wordt dan ook afgeraden. Dit kan leiden tot maag en darm klachten.