Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Prunus

6;3;6
0 Producten
Geen producten gevonden...

De Prunus is een geslacht van de rozenfamilie. Er zijn zo’n 400 soorten van de Prunus in veel verschillende kleuren. Aan de verschillende soorten kunnen onder andere kersen, abrikozen, perziken en pruimen groeien. Ook wordt de Prunus gebruikt bij de Bonsai. In deze Japanse kunstvorm wordt de groei van de boom zo gemanipuleerd dat hij heel klein blijft, maar toch groeit in de verhoudingen van een volwaardige boom. Deze zijn in Nederland echter lastig te verkrijgen.

Shop Prunus

  •  Prunus watergeven
  •  Standplaats
  •  Prunus verpotten
  •  Voeding Prunus
  •  Giftig
  •  Ziektes

 

 

 

[products1]

Herkomst

Zuidoost-Europa, Azië

Waterbehoefte

In de lente en zomer vochtig houden

Standplaats

Licht, halfschaduw

Voeding

In het voorjaar

Verzorging

Gemakkelijk te verzorgen

Giftig

Sommige soorten zijn licht giftig

 

Herkomst Prunus

De Prunus kent heel veel verschillende soorten. Voor veel van die soorten is de herkomst niet duidelijk terug te vinden. Vaak zijn het kruisingen van andere Prunussoorten. Sommige soorten, zoals de Kerspruim, zijn afkomstig uit Zuidoost Europa. Ook uit het Kaukasus gebied, dat daar in de buurt ligt, is de oorsprong van sommige Prunussoorten terug te vinden.

 

Prunus verzorgen

Watergift

De meeste soorten hebben in de winter geen extra water nodig. In de lente en zomer, met name in de drogere periodes, is het wel goed om ze wat extra water te geven. Zorg dat de kluit in deze periodes goed vochtig blijft. Probeer zoveel mogelijk de aarde nat te maken en niet te veel de bladeren. In deze drogere periodes kan het zijn dat dan het blad verbrandt.

Snoeien

Het snoeien is bij de Prunus niet noodzakelijk. Mocht u de vorm van de boom willen behouden en takken die uit de toon vallen weg willen halen, dan kunt u dit het beste doen als de boom is uitgebloeid. Dit is om te voorkomen dat de boom gaat ‘bloeden’ en zo gemakkelijker ziektes oploopt.

 

Alle informatie... Shop hier alle...

Standplaats Prunus

De meeste Prunussoorten kunnen goed tegen zon. Ook in de halfschaduw kunnen de meeste goed overleven. Het kan wel zo zijn dat hij dan iets minder snel groeit dan wanneer hij iets meer zon krijgt. De meeste soorten zijn winterhard. Dat wil zeggen dat hij zonder extra bescherming de winter kan overleven (in Nederland). Wel is het aan te raden bij voorkeur de plant een plek uit de wind te geven.

[products2]

 

 

Prunus verpotten

Verpotten

Het verpotten van de Prunus in een grotere pot (of volle grond) heeft als voordeel dat de wortels meer ruimte krijgen. Dit zorgt ervoor dat de plant dan gemakkelijker en meer vocht op kan nemen en zorgt er ook voor dat hij beter bestendigd is tegen de kou. Al met al wordt het dus een iets sterkere plant in een grotere pot of volle grond.

Stekken

Of een Prunus goed te stekken is verschilt erg per soort. Voor een aantal soorten geldt dat vermeerderen alleen via zaad kan. Een andere manier is om een tak af te snijden, in stekpoeder te dopen en vervolgens in potgrond te zetten. In het begin heeft hij dan iets meer water nodig en later als het aan lijkt te slaan kan hij worden behandeld als een ‘normale’ Prunus.

Alle informatie... Shop hier alle...

[products3]

Voeding Prunus

Voeding

Om een Prunus sterker te maken kunt u deze extra voeding toedienen. Het best kunt u dit doen in het voorjaar. Behalve dat de plant er sterker van wordt zal hij ook meer kleur krijgen. U kunt als voeding compost of tuinturf gebruiken. Deze kunt u gewoon op de grond rond de plant strooien en vervolgens in de grond harken.  

Alle informatie... Shop hier alle...

 

 

Ziektes en ongedierte

Ziekte

Sommige Prunussoorten kunnen last krijgen van de ziekte ‘tak- en bloesemmonilia’. Dit is een soort schimmel die de takken van de Prunus aantast. Er is op dit moment nog geen echt goede methode om dit te bestrijden. Wat het beste werkt is de aangetaste takken zo ver mogelijk snoeien. Let hierbij op dat u de snoeischaar steeds ontsmet voor u een nieuwe tak snoeit.

Giftig

Bij sommige soorten kan het eten van de bessen giftig zijn wanneer iemand hier veel van eet. Wanneer een kind meer dan 5 bessen eet kunt u hem het best even water laten drinken. Bij grote hoeveelheden is het beter om een arts te raadplegen.

Alle informatie... Shop hier alle...

 

 

Soorten

Lees meer