De Fatsia Japonica is een mooie groene plant met grote bladeren. Deze bladeren verklaren ook zijn andere naam. Het blad heeft namelijk iets weg van een hand met vingers en hij wordt dan ook Vingerplant genoemd. Om de Fatsia goed te laten groeien heeft hij wel wat meer aandacht nodig dan de meeste andere planten. Toch kan de Vingerplant met de juiste verzorging een hele mooie volle plant worden met een lengte van zo’n twee meter.
[products1]
Herkomst |
Oost-Azië, Japan |
Waterbehoefte |
Grond licht vochtig houden |
Standplaats |
Schaduw/half schaduw |
Voeding |
Niet noodzakelijk |
Verzorging |
In het voorjaar snoeien |
Giftig |
Kan voor sommigen giftig zijn |
Herkomst Fatsia
De Vingerplant komt uit Oost-Azië. De Fatsia Japonica zoals hij officieel heet heeft deze naam ook te danken aan zijn land herkomst, namelijk Japan. De plant groeit redelijk snel en in de natuur kan de Fatsia wel vier meter hoog worden. In de woonkamer zal de Vingerplant deze hoogte niet halen. Daar wordt de plant maximaal twee meter hoog.
Fatsia verzorgen
Watergift
Om de Fatsia optimaal te laten groeien is het goed om de grond licht vochtig te houden. De grond moet niet te nat worden, dit kan zorgen voor wortelrot. In de winter heeft de plant minder water nodig. Het best is om met uw vingers te voelen of de aarde nat is. Als deze al iets droger aanvoelt kun u opnieuw water toedienen.
Snoeien
Om ervoor te zorgen dat de Fatsia een mooie volle plant wordt, kunt u deze het best in het voorjaar snoeien. In deze periode kan de plant het best herstellen en dit zorgt voor het mooiste resultaat.
Aan de onderkant van de plant kunnen soms bladeren gaan hangen. Deze bladeren worden afgestoten door de plant en kunt u dus gerust wegsnoeien.
Alle informatie... Shop hier alle...
Standplaats Fatsia
De Vingerplant groeit het best op een plek met niet te veel direct zonlicht. Een plek vooral in de schaduw is hiervoor ideaal. Te veel direct licht is slecht voor de bladeren van de plant. Te weinig licht zorgt ervoor dat hij minder snel groeit.
De Fatsia kan eventueel buiten staan, maar in de winter als het gaat vriezen moet de grond wel worden afgedekt om de plant te beschermen. Of u kunt de plant verplaatsen naar een vorstvrije plek (en uit de wind).
[products2]
Fatsia verpotten
Verpotten
Het verpotten van de Fatsia kunt u het best in het voorjaar doen. In deze periode kan de plant het best herstellen van de eventuele beschadiging die het verpotten kan veroorzaken. De Vingerplant kan redelijk snel groeien en om dit te stimuleren kunt u de plant het best om het jaar in een grotere pot zetten met nieuwe potgrond.
Stekken
Het is lastig om een Fatsia te stekken. Om de meeste kans te hebben dat dit lukt kunt u het best een tak afsnijden met zo veel mogelijk bladeren. Deze tak zet u dan in het water tot er kleine worteltjes ontstaan. Daarna kunt u de tak in normale potgrond zetten en behandelen als een ‘normale’ Fatsia.
Alle informatie... Shop hier alle...
[products3]
Voeding Fatsia
Voeding
De Fatsia groeit van nature redelijk snel en het is dus niet noodzakelijk om de Vingerplant extra voeding te geven. Mocht u er toch voor kiezen om extra voeding toe te dienen kunt u dit het best doen in de lente of het begin van de zomer. In de herfst en winter rust de Fatsia van nature en kan voeding schadelijk zijn. Kies in dit geval ‘normale’ kamperplantenvoeding en dien voor de zekerheid ¼ van de aangegeven hoeveelheid toe om te voorkomen dat de wortels van de Fatsia beschadigen.
Alle informatie... Shop hier alle...
Ziektes en ongedierte
Ziekte
De Fatsia is gevoelig voor verschillende ziektes en ongedierte. Om de kans op ziektes en ongedierte te verminderen kunt u de plant het best uit de tocht houden en niet in de buurt van andere planten zetten.
Giftig
De Fatsia kan soms giftig zijn. Het is dus goed om voor de zekerheid contact met kinderen en huisdieren te vermijden. Indien er toch gegeten is van de plant kunt u het best contact opnemen met een huisarts.
Alle informatie... Shop hier alle...
Soorten
Lees meer