Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Strelitzia kopen | Topkwaliteit

De Strelitzia is een plant met prachtige, grote, groene bladeren die zijn oorsprong vindt in Zuid-Afrika. De grote veerachtige bladeren zorgen voor uw eigen jungle in huis. In de natuur kan de Strelitzia wel 10 meter hoog worden! In uw huiskamer zullen ze die hoogte niet bereiken, maar ze zijn wel een goede opvulling voor uw dode hoek.

Strelitzia verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Gevoelig voor
  • Giftig
Herkomst Zuid-Afrika
Standplaats Licht tot zonnig
Verzorging Dood blad weghalen
Waterbehoefte Grond vochtig houden, niet nat.
Voeding 2x per maand, niet in de winter
Giftig Ja, licht giftig

Herkomst

De Strelitzia is familie van de Musaceae (net als de bananenplant) en vormt in de natuur zwart met witte bloemen van wel 30 cm groot. Deze bloemen lijken op de kop van een paradijsvogel, vandaar de Nederlandse naam: Witte paradijsvogelbloem. Als kamerplant zal de Strelitzia niet snel bloemen krijgen, maar de plant op zich is al prachtig om naar te kijken! De Strelitzia vermeerderd zich voornamelijk door nieuwe scheuten uit de wortels te groeien. In de huiskamer zullen ze niet zo hoog worden als in de natuur (10 meter), maar na een jaar of 3 kunnen ze toch wel 2 à 3 meter hoog worden! Houd hier dus rekening mee, wanneer u een standplaats uitzoekt. Bij een hoogte van 2 à 3 meter is de kans op bloemen groter, dus u kunt het zien als een uitdaging!

Standplaats

Deze paradijsvogel moet altijd op een lichte plaats staan, licht is essentieel voor deze plant. Plaats ze dus altijd bij/voor een raam. De Strelitzia kan de volle zon verdragen, maar moet hier rustig aan wennen (verleng bijvoorbeeld het aantal zonuren elke dag iets meer). De minimale temperatuur is 15°C. De plant doet het goed in de tuin of op het terras, maar kan niet tegen vorst. Laat de Strelitzia dus binnen overwinteren met een minimale temperatuur van 10°C.

Verzorging

Water

De Strelitzia groeit snel en heeft in het groeiseizoen (zomer, lente) dus ook veel water nodig. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels permanent in het water staan. In de winter staat de Strelitzia op “rust” en dan moet de watergift dus ook verminderd worden. Laat de Strelitzia in deze periode ook af en toe indrogen, zodat eventuele schimmels geen kans krijgen.

Besproeien

De Strelitzia hoeft niet noodzakelijk besproeid te worden, maar door af en toe de onder- en bovenkant van de bladeren nat te maken kan ongedierte worden voorkomen. Daarnaast oogt het mooi als de bladeren schoon zijn.

Voeding

Vanaf mei t/m september mag de Strelitzia om de 2 weken een kleine bemesting krijgen, om de groei te bevorderen. Op deze manier blijft de hoeveelheid voeding gedurende de groeiperiode gelijk. Gebruik hiervoor universele meststof. Bekijk de verpakking van het product voor de juiste dosering. In de winter staat de groei op rust en heeft de Strelitzia het dus niet nodig.

Bladeren

De onderste bladeren kunnen op een gegeven moment lelijk worden en deze kunt u dan verwijderen, om de Strelitzia mooi te houden. Dit doet u door het blad een paar centimeter van de stam weg te knippen. Het restant verdort en is er dan gemakkelijk af te trekken.

Uitlopers

De Strelitzia zal na verloop van tijd uitlopers vormen naast de hoofdstam. Hierdoor staan er na enige tijd één of enkele mini-plantjes rond de moederplant. U kunt ervoor kiezen om deze vlak boven de grond weg te snijden, deze te stekken en apart te verpotten of gewoon te laten staan. In het laatste geval kan een grotere pot wel nodig zijn.

Verpotten

Het verpotten van een strelitzia is pas nodig als de plant helemaal uit de pot groeit. Ze zitten graag goed geworteld, dus zorg dat de volgende pot niet veel groter is. U kunt universele potgrond gebruiken.

Ziektes

Een ziekte dat gemakkelijk te verhelpen is, is de schildluis. In dat geval kunt u de luis van de Strelitzia afwrijven met een doek. Als u af en toe het blad schoon sproeit, zou u geen last moeten hebben van Spint. Dit beestje maakt kleine spinnenwebben in de bladpunten. Als u er toch last van heeft, raden wij u aan dit te behandelen met een chemisch of biologisch ongedierte bestrijdingsmiddel.

Giftig

De Strelitzia is licht giftig, dus let op dieren en kinderen. Het blad mag door hen niet worden ingenomen.