Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Informatie over de Ficus in de plantengids van

De Ficus is een erg veelzijdige plant. Ze zijn in veel verschillende soorten, maten en vormen verkrijgbaar. Het is dus mogelijk om uw hele kamer te vullen met Ficussen en toch diversiteit te creëren! De Ficus komt van oorsprong uit een warm klimaat. Zet de plant dus op een lichte plek en houdt de potgrond vochtig, dan kunt u nog jaren plezier beleven aan deze plant!

Herkomst Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Australië
Standplaats Licht tot zonnig
Verzorging Dood/bruin blad verwijderen
Waterbehoefte Regelmatig, niet laten uitdrogen
Voeding 1x per 2 weken bijmesten, niet in de winter
Giftig Ja

Herkomst

Een Ficus is een sterke plant en kunnen in de natuur zelfs meer dan 500 jaar worden! Ze komen hoofdzakelijk voor in delen van Azië en Afrika, maar ook in Zuid-Amerika en Australië. Een paar soorten zijn erg bekend, zoals de vijgenboom (Ficus Carica) die uit het Middellandse-Zeegebied komt en de rubberboom (Ficus Elastica). Uit deze bomen werd vroeger het melksap gewonnen voor latex, waarvan rubber werd gemaakt. Tegenwoordig word de boom nog uitsluitend gehouden als kamerplant.

Standplaats

Een Ficus kan zowel op een lichte als op een half-lichte plek staan. Zorg er wel voor dat u de plant niet in het directe zonlicht plaatst tijdens de hete zomermaanden. Wanneer u eenmaal een plekje heeft gevonden is het raadzaam om de Ficus daarna niet meer te verplaatsen. Het kost de plant veel energie om te wennen aan een nieuwe locatie. Groeit de Ficus teveel naar één richting dan kunt u hem natuurlijk draaien, liefst met kleine beetjes tegelijk.

Verzorging

Water

Hoe meer de Ficus in de zon staat, hoe meer water de plant nodig heeft. Belangrijk is ook om met regelmatig water te geven en zorg ervoor dat de potkluit nooit helemaal uitdroogt. Tijdens de rustperiode (winter) heeft de Ficus minder water nodig.

Voeding

De grond waar de Ficus in staat beschikt al over een aardige dosis voedingsstoffen maar na een tijdje raken deze op. Het wordt dan ook aangeraden om de plant één keer in de twee weken bij te mesten met Pokon Groene plantenvoeding. Op deze manier houdt u de Ficus sterk en gezond. In het geval van een Ficus Bonsai kunt u Pokon Bonsai Voeding gebruiken. In dat geval moet één keer in de maand voldoende zijn. Lees altijd goed de bijsluiter of de verpakking voor de dosering!

Verpotten

Verpot een Ficus ongeveer elke 2 jaar of wanneer de pot eerder te klein wordt. Doe dit in de lente periode of direct na aanschaf, zodat de beschadiging aan de wortels minimaal is. Een Ficus groeit meestal sneller na het verpotten, dus wacht een extra jaar met verpotten als u de plant te groot vind worden. Zorg voor een pot die groot genoeg is, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Bovendien zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer en zal de plant minder snel zonder water komen te staan.

Gevoelig voor

Het is belangrijk uw kamerplanten af en toe te controleren op ongedierte. Als u beetjes ziet of de bladeren voelen kleverig aan, dan heeft de plant waarschijnlijk last van luizen. Controleer dan gelijk ook even uw andere kamerplanten, vaak hebben in dat geval meerdere planten er last van. Ongedierte kunt u voorkomen door de plant af en toe te besproeien. Als het besproeien niet werkt, kunt u overgaan op biologische of chemische ongediertebestrijding. Lees altijd de bijsluiter voor het juiste gebruik van het product.

Giftig

Ficussen zijn giftig. Het melk witte sap dat vrijkomt na het snoeien is irriterend op een droge huid. Het eten van blaadjes door huisdieren en kinderen kan leiden tot bultjes op de huid. Raadpleeg in dat geval de huisarts of dierenarts over de behandeling.