Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Verzorging van orchideeën

De Orchidee is een hele populaire kamerplant. Niet alleen omdat de Orchidee zo’n prachtige plant is, maar ook omdat de levensduur erg lang is. Door de Orchidee goed te verzorgen kunt u er jarenlang plezier van hebben. De Orchidee kent vele soorten, maar de meest bekende zijn de Phalaenopsis Vanda, Dendobrioum en Cymbidium.

Herkomst Maleisië
Standplaats Licht, geen direct zonlicht
Verzorging Besproeien
Waterbehoefte Grond vochtig houden, 1x in de week water
Voeding 1x in de twee weken
Giftig Nee

Herkomst

Met de Orchidee haalt u zeker een mysterie in huis, want niemand weet eigenlijk waar de Orchidee vandaan komt en hoe oud deze op één na grootste plantenfamilie is. We kunnen wel met zekerheid zeggen dat de Orchidee van oorsprong uit het tropisch regenwoud komt. Het geslacht van de orchideeën omvat zeker 25.000 tot 30.000 soorten en er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt. Van deze grote planten familie, is er maar een klein gedeelte geschikt om voor mensen in de huiskamer te houden. De naam “Orchidee” komt van het Griekse woord “orchis”, wat testikel betekend. Men dacht dan ook dat een Orchidee de vruchtbaarheid en mannelijkheid zou bevorderen.

Standplaats

De Orchidee staat het liefst op een zo licht mogelijke plek, maar uit de zon. Een raam op noorden/oosten/westen zou perfect zijn! Zet het raam dan niet op een kier, want de Orchidee kan niet zo goed tegen de tocht. Bovendien krijgt de Orchidee dan ook sneller last van ongedierte.

Verzorging

Water

De Orchidee krijgt het liefst met regelmaat dezelfde hoeveelheid water. Eén keer in de week een scheut water is voldoende. Hoeveel die scheut is zult u zelf moeten ondervinden (sommige mensen houden de hoeveelheid van 2 ijsklontjes aan). Na een aantal keer water geven merkt u wanneer het teveel of te weinig is. Zorg er voor dat de grond nog lichtvochtig is wanneer u weer water geeft. Is het nog nat? Dan geeft u teveel water. Het is niet bevorderlijk voor de Orchidee om gedurende langere tijd in een natte grond te staan, want dan kan er wortelrot onstaan. U kunt het uzelf ook gemakkelijker maken en een vochtigheidsmeter aanschaffen. Deze meter geeft aan wanneer de Orchidee weer water nodig heeft!

Besproeien

Van nature is de Orchidee gewend aan een hoge luchtvochtigeheid. In onze huiskamers halen we die luchtvochtigheid niet en kan de sierlijkheid en vitaliteit van de Orchidee afnemen. Dat voorkomt u door de Orchidee regelmatig te besproeien met een plantenspuit. Zeker in de winter kan de Orchidee een extra sproeibeurt gebruiken.

Voeding

Doordat de Orchidee veel bloeit, heeft het ook veel voedingsstoffen nodig. Daarom is het nodig de Orchidee één keer in de twee weken Pokon Orchideeënvoeding te geven. Op die manier weet u zeker dat de Orchidee voldoende voeding heeft en kunt u extra lang genieten van de prachtige bloemen. Lees voor gebruik de bijsluiter/verpakking voor de juiste dosering.

Verpotten

Als u de groei van uw Orchidee wilt stimuleren, kunt u de plant in een nieuwe, grotere pot zetten. Dit kunt u het beste doen na 2 of 3 jaar of direct na aanschaf. Op die manier hebben de wortels meer ruimte en zal de Orchidee gaan groeien. Daarnaast zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer en zal de Orchidee minder snel zonder water komen te staan.Verpot de Orchidee bij voorkeur in het voorjaar, zodat eventuele beschadigingen aan de wortels sneller worden hersteld.

Ziektes

Het zou kunnen dat uw Orchidee te maken krijgt met wolluis. Door de Orchidee regelmatig te besproeien met een plantenspuit kunt u voorkomen dat dit ongedierte uw plant aantast. Wolluis heeft namelijk een hekel aan vocht. Als het besproeien niet werkt, kunt u altijd overgaan op biologische of chemische bestrijdingsmiddelen. Lees in dan geval van tevoren goed de bijsluiter.

Giftig

De Orchidee is niet giftig.