Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Vind hier meer informatie over de Calathea

De Calathea heeft fraai gestreepte bladeren die direct in het zicht springen. Daarnaast is deze plant beroemd om de unieke eigenschap dat de bladeren sluiten in de nacht en overdag weer openen op basis van de hoeveelheid licht in de kamer. Planten staan er om bekend dat ze een kamer laten opleven. Met de Calathea gebeurd dat letterlijk, met zoveel beweging!

Calathea verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Ziektes
  • Giftig
Herkomst Zuid-Amerika
Standplaats Licht, geen direct zonlicht
Verzorging Dood/bruin blad verwijderen
Waterbehoefte Grond vochtig houden, niet te droog of te nat
Voeding 1x per maand bijmesten, niet in de winter
Giftig Nee

Herkomst

Zuid-Amerika vormt de thuisbasis van de Calathea. Hier groeien ze in de schaduwhoekjes van het regenwoud. Het is een bijzondere plant die bestaat uit veel soorten met verschillen in de kleur en de vorm van de bladeren. De bladeren van Calathea sluiten zich ’s nachts en openen zich wanneer de zon doorbreekt. Dit is mogelijk door een klein ‘gewricht’ dat tussen het blad en de steel zit. Licht beweegt de gewrichtjes en dus de bladeren van de Calathea. Dit geeft soms een ruisend geluid.

Standplaats

De Calathea staat het beste in de halfschaduw, dus op een redelijk lichte plek, maar zonder zon. In de natuur wordt de Calathea overschaduwd door andere planten en krijgt dus zelden zonlicht. Een plek met teveel zonlicht is schadelijk voor de plant en zal leiden tot bruine randen op de bladeren. De Calathea verlangt naar een hoge luchtvochtigheid. Plaats de plant daarom niet op een standplaats met tocht, maar zoek een plek met een temperatuur tussen de 18°C en 23°C.

Verzorging

Water

De Calathea heeft een vochtige grond nodig, niet te droog en niet te nat. Bij een te droge grond gaan de wortels dood en bij een te natte grond gaan de wortels rotten. Het beste is om de Calathea met regelmaat dezelfde hoeveelheid water te geven. Op die manier blijft de vochtigheid gelijk. In de winter heeft de plant minder water nodig, dus zal de regelmaat moeten worden aangepast

Besproeien

De Calathea houd van een hoge luchtvochtigheid. Helaas kunnen we dat moeilijk nabootsten in een kamer, maar we kunnen het wel zo optimaal mogelijk maken door de plant 2x per week te besproeien met water. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid laag, dus dan kan de Calathea het extra goed gebruiken. Daarnaast voorkomt het vocht dat er ongediertes op de plant gaan zitten. Het is bovendien een goede manier om de excentrieke bladeren schoon te maken

Voeding

Voedingsstoffen zijn nodig om de Calathea te laten groeien en dan met name in de zomermaanden. Hiervoor kunt u het beste 1x per maand Pokon Groene planten voeding toevoegen aan de grond. In de wintermaanden staat de groei op rust en heeft de Calathea geen extra voeding nodig. Lees van tevoren goed de verpakking, want het is erg schadelijk om een te hoge dosering te geven!

Verpotten

Eens in de 2 á 3 jaar is het nodig de Calathea te verpotten (dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de eerste pot). Als u wilt verpotten, doe dit dan in het voorjaar of net nadat u de plant heeft gekocht. Zorg voor een pot die groot genoeg is, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Bovendien zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer en zal de plant minder snel zonder water komen te staan.

Ziektes

Zoals al vermeld bij de verzorging van de Calathea is het besproeien van de Calathea met water goed voor het tegengaan van plantenziektes. Wanneer dat te weinig wordt gedaan, krijgt de plant vaak last van Spint. Dit ongedierte komt het meeste voor wanneer de luchtvochtigheid laag is. Spint is een mijt die de bladeren aanvreet waardoor er een lichte/witte uitslag op de bladeren ontstaat. Ter bestrijding van spint kunt u het beste een chemisch of biologisch bestrijdingsmiddel kopen.

Giftig

De Calathea is niet giftig.