Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

De Cactus | Bruikbare informatie

Deze woestijnplant is helemaal hip. Je kunt spreken over een ware ‘cactus-trend’ in de Nederlandse woonkamers. Wat de cactus zo hip maakt, is dat het in combinatie met een mooie pot een echte eyecatcher is. Daarnaast is het ook leuk om verschillende cactussen te combineren. Cactussen zijn sierlijk en stoer tegelijk!

Cactus verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Ziektes
  • Giftig
Herkomst Afrika, Midden/- en Zuid-Amerika
Standplaats Licht, geen direct zonlicht
Verzorging Geen extra zorg nodig
Waterbehoefte Grond laten uitdrogen, dan pas water geven
Voeding Niet noodzakelijk
Giftig Verschilt per soort

Herkomst

Oorspronkelijk komt de Cactus uit Afrika, Midden/- en Zuid-Amerika, zowel in koude hooggebergtes als in de tropische Cariben. Cactussen bestaan al sinds de prehistorie, uit opgravingen in Mexico is gebleken dat mensen ze toen kweekten om de vruchten. Hoewel Cactussen vaak worden geassocieerd met de woestijn, zijn er maar een paar die tegen die extreme droogte kunnen. Toch hebben de andere soorten ook geen overvloed aan water nodig. De meeste groeien in gebieden met 5-50 cm neerslag per jaar. Er zijn wel 1800 verschillende soorten. De grootste cactus ter wereld is de Saguaro die 1 m dik en 20 meter hoog kan worden, en zich daarmee kan meten aan een forse boom.

Standplaats

Net zoals met de verzorging, is de Cactus ook erg gemakkelijk over de standplaats. Castussen kunnen zowel in de schaduw als in de volle zon gezet worden. Laat de Cactus wel wennen aan een plek in de volle zon, anders kan de plant alsnog verbranden. Hoe minder zonlicht ze krijgen, hoe minder water deze kamerplant zal verbruiken.

Verzorging

Water

Cactussen zijn ideaal om te verzorgen. Ze hebben namelijk helemaal niet zoveel zorg nodig. Als u ze water geeft is het belangrijk om ze geen ijskoud water te geven, maar een beetje lauw. De Cactus heeft pas weer water nodig als de grond helemaal is uitgedroogd. In de zomer heeft de Cactus ongeveer één keer in de 3 weken water nodig en in de winter ongeveer een keer per maand.

Voeding

De Cactus groeit heel langzaam en het kan soms jaren duren voordat een cactus een bloem geeft. Om de groei en bloei van de cactus toch te stimuleren, kunt u in de lente en zomer de Cactus extra voeding geven. Een keer in de maand is een dopje Pokon Cactus & Vetplant voeding voldoende voor uw Cactus.

Verpotten

Het is niet gemakkelijk om een Cactus te verpotten, dus verpot de Cactus alleen wanneer het echt noodzakelijk is. U zou het verpotten kunnen uitstellen door regelmatig een niuwe potlaag potgrond aan te brengen. Als de Cactus toch verpot moet worden doordat bijvoorbeeld de pot te klein is of de grond verzuurd, gebruik dan handschoenen tegen de stekels. U kunt de Cactus ook inwikkelen met karton, zodat de stekels zich daar in boren. Zorg vervolgens voor een pot die groot genoeg is, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Daarnaast zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer en zal de Cactus minder snel zonder water komen te staan.

Ziektes

Ondanks dat de Cactus er onverwoestbaar uit ziet, kan de plant wel degelijk worden aangetast door ziektes als Schimmels en Wolluis. Schimmels ontstaan vaak als de luchtvochtigheid erg hoog is. Wolluis komt vooral op de plant terecht door tocht. Door de plant schoon te spuiten met een plantenspuit kunt u er voor zorgen dat de wolluis verdwijnt. Lukt dat niet? Of bent u bang dat u uw Cactus beschadigd? Gebruik dan biologische middelen om de wolluis te verwijderen.

Giftig

Er zijn veel verschillende soorten Castussen en het verschilt per soort of de Cactus giftig is. Als het melksap (wat de plant verliest bij schade) wit is, is het waarschijnlijk Wolfsmelk en dat is giftig. In dat geval is het raadzaam om de huisarts te raadplegen bij inname of wanneer het op de slijmvliezen (ogen, neus, mond, wondje, etc.) gekomen is.