Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Anthurium

Anthurium of flamingoplant is een tropische plant die erg populair is als kamerplant. Dat heeft meerdere redenen: de anthuriums zijn gemakkelijk in onderhoud en daarnaast zijn ze in veel verschillende kleuren beschikbaar. Door de kleur en vorm zal de anthurium echt opvallen in uw huis!

Anthurium verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Ziektes
  • Giftig
Herkomst Zuid-Amerika
Standplaats Licht, geen direct zonlicht
Verzorging Dood blad weghalen
Waterbehoefte Grond moet vochtig blijven, niet laten uitdrogen
Voeding 1x per 2 maanden bijmesten, niet in de winter
Giftig Ja

Herkomst

Het plantengeslacht Anthurium behoort tot de familie van de Araceae, oftewel de Aronskelkachtigen. Binnen deze familie zijn de bloemen erg opvallend: de Aronskelk. Deze bestaat uit een schutblad en de kolf, waarop de eigenlijke bloemetjes zitten. De Anthurium komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. In 1857 nam de Oostenrijkse arts en botanicus Dr. Karl van Scherzer de plant mee naar Europa, die de eerste soort Anthurium ontdekte in Zuid-Amerika. Inmiddels kennen we meer dan 500 soorten Anthuriums en deze talloze hybriden zijn goed bestand tegen droge kamerlucht en garanderen een rijke en langdurige bloei.

Standplaats

De Anthurium staat graag in de halfschaduw, met alleen in de winter direct zonlicht. Een raam op het noorden is ideaal voor deze plant. Zorg wel dat de Anthurium voldoende licht krijgt, anders kunnen de bladeren en bloemen verkleuren. De Anthurium kan een minimale temperatuur verdragen van 15°C.

Verzorging

Water

De Anthurium heeft altijd een licht vochtige grond nodig, dus zorg dat de kluit niet uitdroogt. Let daarbij op dat de wortels niet permanent in een laag water staan, want dan gaan ze rotten. In de zomer heeft de Anthurium meer water nodig dan in de winter, doordat het dan warmer is.

Besproeien

De natuurlijke habitat van de Anthurium is in het regenwoud, dus ze vragen een hoge luchtvochtigheid. Door de plant regelmatig te besproeien, vergroot het de kans op bloemen, worden ongediertes voorkomen en gaat het blad mooi glanzen.

Voeding

De Anthurium kan met regelmaat worden bijgemest, want de vele bloemen vragen veel voeding. Geef rond de 7 weken opnieuw voeding, maar let goed op de dosering! Er kan beter te weinig voeding worden gegeven, dan te veel. Van oktober tot maart is bijmesten overbodig (kan zelfs schadelijk zijn), omdat de plant dan een stuk minder voeding verbruikt.

Verpotten

De Anthurium kan eens per 2 jaar worden verpot, of wanneer de pot te klein wordt. De ideale periode hiervoor is de lente, of wanneer de plant net is aangeschaft. Gebruik een pot die ongeveer een kwart groter is en vul de oude grond aan met nieuwe universele potgrond.

Ziektes

Schildluis en bladluis zijn plantenziektes waar de Anthurium mee te maken kan krijgen. Bladluis is makkelijk te verwijderen met koud water en een plantenspuit. Schildluis is echter hardnekkiger en zult u biologisch moeten behandelen. Belangrijk om te weten is dat schildluizen niet van vocht houden. Door de plant regelmatig te besproeien kunt u voorkomen dat de schildluis zich op uw Anthurium gaat vestigen.

Giftig

De Anthurium is giftig voor mens en dier! Vooral de jonge bladeren en bloemen zijn giftig. Als iemand het toch in neemt, laat haar/hem dan niet braken!