Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Aloë Vera plant | Plantengids

Aloë wordt vaak gelinkt aan de soort Vera, maar er zijn veel verschillende varianten van dit plantengeslacht. De plant staat ook wel bekend als “Wonderplant” vanwege de genezende werking van de sappen. Deze hebben een desinfecterende werking voor schaafwonden en blaren en worden opgeslagen in de dikke bladeren van de kamerplant.

Aloë verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Ziektes
  • Giftig
Herkomst Caribisch gebied, Midden-Oosten, Afrika
Standplaats Zonnig, mag ook licht
Verzorging Oogsten en vermeerderen is mogelijk
Waterbehoefte Grond laten uitdrogen, dan pas water geven
Voeding 1x per maand bijmesten, niet in de winter
Giftig Nee, maar kan laxerend werken

Herkomst

De Aloë vindt haar oorsprong in het Caribische gebied, Midden-Oosten en Afrika. De naam van de plant komt van het Arabische woord ‘alloeh’, dit betekent bittere substantie. Het Aloë-geslacht kent ongeveer 300 verschillende soorten. Al deze planten hebben verdikte bladeren en de meeste beschikken ook over de plakkerige en gelachtige substantie. Deze gelachtige substantie wordt veel gebruikt in de medische wereld. Het gel van de Aloë Vera bijvoorbeeld (meest gebruikte Aloë) werkt goed tegen spijsverteringsproblemen als obstipatie, huidklachten als roos en psoriasis en wonden. Aloë vera werkt antiseptisch, dat betekent dat het tegen bacteriën en andere ziekteverwekkers beschermt.

Standplaats

De Aloë is gewend aan een Caribisch- /Woestijnklimaat en dat is lastig na te bootsen in een kamer. Gelukkig neemt de Aloë ook genoegen met een warm en zonnig plekje, bijvoorbeeld in het raamkozijn naar het zuiden. Als dat niet mogelijk is, is halfschaduw ook geen probleem voor deze makkelijke plant. De eerste dagen na aankoop moet de plant even wennen, dus zet de Aloë dan in het halfschaduw (raam naar het noorden).

Verzorging

Water

De Aloë heeft weinig water nodig, omdat hij het water opslaat in de bladeren. Geef de aloë daarom alleen water wanneer de grond is uitgedroogd/droog aanvoelt. Let er op dat er geen laagje water in de pot blijft staan, want dan kunnen de wortels gaan rotten.

Voeding

Het beste is om de Aloë 1 keer per maand een scheutje Pokon Cactus Vetplant voeding te geven (met uitzondering van de wintermaanden). Hierdoor blijft de grond rijk in voedingsstoffen en kan de Aloë de voedingsstoffen beter tot zich nemen. Kijk op de verpakking voor de juiste dosering: beter te weinig, dan te veel!

Oogsten

De Aloë kunnen zichzelf genezen, dus u kunt af en toe een blad oogsten. Op de wond van de plant zal binnen enkele seconden een dun vliesje komen en even later is het een rubberachtige laag. Dezelfde werking heeft het sap op de huid van mensen en daarom is het goed te gebruiken tegen acne/eczeem, sportblessures, lichte brandwonden (zon), snij- en schaafwonden, blaren en nog veel meer! U kunt het sap/gel oogsten op 2 manieren: de eerste manier is om een van de langere bladeren af te snijden en het sap eruit te knijpen. De tweede manier is om dat blad plat te leggen en in de lengte door te snijden (pas op dat het mes niet langs de zijkanten snijd, dan komt er irriterend aloïne sap vrij). Op die manier kunt u het gel van de bladeren af halen met behulp van een lepel.

Vermeerderen

Met al dat oogsten kunt u wel meerdere planten gebruiken, dus kunt u de Aloë vermeerderen. Snij de uitlopers die aan de moederplant vastzitten af (zie foto). Laat deze planten 3 dagen drogen, voor ze in een mengsel te plaatsten van 2/3 compost en 1/3 zand. Om de luchtvochtigheid te verhogen, zet u een plastic zak over de Aloë heen.

Verpotten

De Aloë heeft regelmatig een grotere pot nodig, vooral als u de uitlopers laat zitten. De beste tijd om dit te doen is in het voorjaar, zodat de wortels zich eventueel kunnen herstellen in de groeiperiode. Als u direct voor een iets grotere pot kiest, kunt u even wachten met verpotten.

Ziektes

De Aloë is niet snel vatbaar voor ziektes of ongedierte. Mocht de Aloë last krijgen van ongedierte, kunt u zowel biologische als chemische bestrijding gebruiken. Lees van tevoren goed de verpakking of gebruiksaanwijzing voor de dosering.

Giftig

De Aloë is niet giftig, het sap van deze plant kan wel een licht laxerende werking hebben.