Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Olijfbomen kopen

De olijfboom, of de Olea Europaea, is een plantensoort die valt onder de mediterrane planten en is van nature dan ook te vinden in de landen binnen het Middellandse zeegebied. In Nederland worden olijfbomen vooral gekweekt in speciale kassen, hierin worden de perfecte omstandigheden nagebootst waardoor ze ook in ons land goed kunnen groeien. Een olijvenboom kan prima een plekje krijgen in de woonkamer, daarnaast is de keuken ook een leuke plek voor deze mediterrane plant.

Eigenschappen van de Olea Europaea

De olijfbomen in ons assortiment zijn al een paar jaar oud. De olijfboom doet het goed in een kuip of als kamerplant. Een Olea Europaea kan honderden jaren oud worden. U heeft ze vast wel eens gezien met een mooie dikke stam. Ze krijgen crème witte bloemen en er kunnen ook olijven komen aan de boom. De olijven groeien noot twee keer aan eenzelfde tak. De takken die een olijf hebben gehad worden daarom na het oogsten ook teruggesnoeid. In de winter behoudt de Olea Europaea haar blad en het is dus een groenblijvende kamerplant.

Oorsprong van de Olea Europaea

De Olea Europaea kent zijn oorsprong in de landen rondom het Middellandse zeegebied. De boom voelt zich dus het beste thuis op plekken met een zonnig klimaat. De Olijfboom bestaat al eeuwen en werd al ongeveer 600 jaar voor Christus geteeld in Spanje, Italië en Griekenland, in deze landen zijn olijven dan ook erg populair. De olijfbomen kunnen in deze landen goed groeien doordat het klimaat hier ideaal is, het is er warm en de zon komt regelmatig voorbij. Doordat de leefomstandigheden goed zijn voor de olijfbomen kunnen deze goed groeien en daardoor zijn de olijven ook erg lekker.

Olijfboom water geven

Zorg dat de grond licht vochtig blijft, maar pas op dat er geen water in de pot blijft staan. Wanneer de plant in de zomer in de volle zon staat, heeft de plant 2 á 3 keer per week water nodig. In de winter gebruikt de plant minder water omdat het kouder is en heeft de olijfboom dus ook minder water nodig. In deze periode is het ook aan te raden om de kluit af en toe te laten drogen om wortelrot te voorkomen. Wordt de grond te vochtig en blijft deze lang nat, dan kan de grond namelijk gaan rotten, wat niet goed is voor de plant.

Standplaats Olijfboom

Van nature heeft de plant behoefte aan de hele dag zonlicht en warmte. Dat is lastig om in Nederland na te bootsen. Het is dus van belang dat de olijfboom zoveel mogelijk zonlicht krijgt, zodat hij zich toch kan ontwikkelen. Een raam op het zuiden zou daarom perfect zijn. Wanneer u de plant in de tuin wilt zetten, doe dit dan op een zonnige plek! Het beste is om de olijfboom in een pot te plaatsen, zodat de plant in de winter naar binnen kan worden verplaatst. Ze zijn namelijk slechts in beperkte mate winterhard. De minimale temperaturen zijn overdag 15 °C en ’s nachts -5 °C.

Olijfboom verpotten

Als de pot te klein wordt, is het noodzakelijk om de plant te verpotten. De nieuwe pot moet minimaal 15% groter zijn, zodat de plant ruimte heeft om te groeien. Als de plant buiten staat, gebruik dan een bak die 30% groter is dan de huidige plantenbak. Als deze plant in de winter ook buiten blijft staan, bekleed de bak dan met tempex of noppenfolie. Zo voorkomt u het bevriezen van de kluit. In beide gevallen is een goede afvoer van water aangeraden, om wortelrot te voorkomen. Plaats hierom een flinke laag hydrokorrels op de bodem, voordat de bak wordt afgevuld met Mediterrane potgrond.

Tips voor het overwinteren van uw olijfboom in de tuin:

  • Na een vorstperiode de olijfboom water geven als de grond is uitgedroogd door de vorst.
  • Bij extreme vorst kan de olijfboom tijdelijk worden ingepakt met vliesdoek en warmtekabel of lichtslang.
  • Wanneer de aarde in de pot ongeveer 3 cm vanaf het oppervlak droog aanvoelt, de olijfboom uitgebreid water geven.

 

Snoeien Olijfboom

Na de winter mogen de takken van de olijfboom flink gesnoeid worden. De kruin van de olijfboom blijft hierdoor compact en houdt haar jonge, groeikrachtige takken. Wanneer u niet snoeit blijven de takken langzaam doorgroeien en dat leidt tot lelijke, kale takken. U kunt de boom zo kort snoeien als u wilt. Zelfs een kale olijfboom kan na een paar weken of maanden weer prachtig vol in uw tuin staan! Houdt er bij het snoeien wel rekening mee dat de twijgen nooit korter dan twintig centimeter worden, zodat de olijven ook echt gaan groeien.

Ziektes en ongedierte

De olijfboom is gevoelig voor ongedierte als wolluis en schildluis. Als bestrijding hiertegen kunt u zowel chemische als biologische ongediertebestrijding gebruiken. Daarnaast is de plant gevoelig voor te veel water en te weinig zonlicht (te zien aan gele bladeren). Zorg dat het overtollig water niet in de bak blijft staan door een gat in de onderkant van de bak te maken.

Zowel de stam als de olijven zijn niet giftig.

Olijfbomen gemakkelijk online kopen

In de gebruiksvriendelijke webshop van Fleurdirect.nl vindt u verschillende olijfbomen voor de scherpste prijzen. Zo hebben we kleine olijfbomen, maar ook grotere olijfbomen die ongeveer 1.50 meter zijn. De grote olijfbomen kunnen ook prima in uw woonkamer staan, in een zonnige hoek of op een andere plek in uw huis. De olijfboom heeft zonlicht nodig en houdt ervan om op een warme plek te staan. Deze plant moet altijd in een wat vochtige grond staan en heeft dan ook wekelijks wat water nodig. Er zijn diverse soorten olijfbomen te verkrijgen, het verschil zit dan voornamelijk in de stam, er zijn namelijk olijfbomen met een dikke stam en er zijn er wat met een lange dunne stam.

Ruime keuze uit de mooiste kamer- en kantoorplanten

U kunt kiezen uit een mooie olijvenboom, maar in ons assortiment vindt u ook nog andere mediterrane planten die u binnen kunt plaatsen. Zo hebben we citroenbomen, Laurierbomen en andere mediterrane planten die allemaal uniek zijn. Naast deze mediterrane planten vindt u ook nog vele andere soorten planten in onze webshop, zo hebben we de mooiste kamerplanten en kantoorplanten. U kunt ervoor kiezen om een groene kamerplant te bestellen, maar ook hebben wij bloeiende kamerplanten die meer kleuren bevatten. Zo kunt u eindeloos blijven combineren met de kamerplanten en dat voor de scherpste prijs. Bestel nu snel en eenvoudig de mooiste kamerplanten online.

Het ontvangt de planten rechtstreeks van de teler waar ze de best mogelijke zorg hebben gehad. Hier worden ze goed ingepakt en naar u verstuurd. Wij helpen u graag om een compleet pakket te krijgen voor al uw kamerplanten. Of het nu om een Olea Europaea gaat of een andere plant! Onze servicemedewerkers kunnen u adviseren om de juiste pot te kiezen bij uw kamerplant. De juiste grootte voor de plant en de juiste kleur voor uw interieur. Het is dan een compleet pakket. Wanneer u het thuis ontvangt hoeft u het alleen nog maar op de juiste plek te plaatsen in de kamer. Gemakkelijker kan het eigenlijk niet!

Lees meer